Arheologii au descoperit la Pompei o casă fără tradiţionalul atrium dar cu fresce elaborate erotice/ FOTO

Arheologii au descoperit la Pompei o casă mică cu fresce elaborate – unele erotice -, dezvăluind modul ornamentat în care romanii îşi decorau casele, potrivit CNN.

Situată în districtul central al oraşului antic, casa este mai mică decât în mod normal şi, în mod neobişnuit, nu are curtea centrală deschisă – cunoscută sub numele de atrium – care este tipică arhitecturii romane, potrivit reprezentanţilor Parcului Arheologic din Pompei care administrează situl.

Pompei a fost distrus de erupţia Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr., când clădirile sale şi mii de locuitori au fost îngropaţi sub straturi de cenuşă şi piatră ponce. Acest strat a conservat perfect oraşul timp de milenii, făcând din el unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume, deoarece oferă o perspectivă fără precedent asupra vieţii cotidiene romane.

Această ultimă descoperire scoate în evidenţă decoraţiunile ornamentate de care se bucurau romanii înstăriţi în casele lor – mai multe fresce înfăţişează scene mitice, iar altele sunt decorate cu motive vegetale şi animale pe un fundal alb.

O pictură pătrată aşezată pe un perete vopsit în albastru înfăţişează relaţii sexuale între un satir şi o nimfă, în timp ce o alta îl înfăţişează pe Hippolytus, fiul miticului rege grec Tezeu, şi pe mama sa vitregă Fedra, care s-a îndrăgostit de el înainte de a se sinucide când acesta a respins-o dezgustat.

O frescă înfăţişează probabil Judecata lui Paris, deşi a fost deteriorată de săpăturile anterioare, iar o alta o arată pe Venus, zeiţa iubirii, şi pe Adonis, iubitul ei muritor.

Fresce erotice şi elaborate ca aceasta au mai fost descoperite în Pompei. O casă cu fresce erotice a fost redeschisă publicului în ianuarie 2023, după 20 de ani, în timp ce o altă frescă reprezentând o scenă erotică din mitul grec „Leda şi lebăda” a fost descoperită în 2018.

În această casă recent excavată, ultimele ofrande rituale rămase înainte de erupţie încă mai există la altarul casnic, cunoscut sub numele de lararium.

Ciolacu: Nu se măreşte TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică

Moscova revendică cucerirea satului Izmailivka, o nouă înaintare în Doneţk