Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a oficiat, duminică, Slujba de Sfinţire Mare a Apei, la Catedrala Arhiepiscopală şi a precizat că apa sfinţită urmează să fie îmbuteliată în 200.000 de PET-uri care vor fi oferite credincioşilor de Bobotează. De asemenea, constănţenii pot primi apa sfinţită şi din carele trase de boi şi măgari care se vor deplasa, luni, pe principalele artere din oraş. ”Astăzi să nu mâncaţi, că-i Ajun. Dacă este greu, doar de post după ora 3”, le-a spus el credincioşilor.
Arhiepiscopul Tomisului a oficiat, duminică dimineaţă, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, în cadrul căreia a făcut slujba de Sfinţire Mare a Apei, identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. După ce apa aflată în butoaie în faţa Catedralei a fost sfinţită, aceasta urmează să fie îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează.
”Doar două zile sunt în care se săvârşeşte Sfinţirea Apei celei Mari, Ajunul şi ziua Bobotezii. Şi aţi văzut de ce este mare sfinţirea aceasta? Pentru că nu suntem singuri. Cu noi împreună se roagă toţi sfinţii şi toate puterile cereşti cu Maica Domnului şi toţi invocă această eliberare a noastră din păcat şi din moarte”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
El a prezentat şi o parte din programul pe care îl are în ziua de Bobotează.
”Astăzi luăm apă sfinţită şi mâine, îndată după ce voi pleca să sfinţesc Centrul Eparhial, iată se vor aşeza aici cei rânduiţi, toţi cei care vor să ne ajute să avem sticlele pline cu apă, sticlele etichetate şi să le ducem în Portul Tomis de unde se vor împărţi mâine dimineaţă. Mâine dimineaţă începem slujba la ora 7, pentru că este slujba mare, liturghia Sfântului Vasile unită cu Vecernia şi începem după binecuvântarea mare de liturghie, cu vecernia cu psalmul 103, ca să fim finalizaţi cu liturghia la 11 fără un sfert, 11 şi un sfert, cât va fi ora, şi apoi vom merge cu carele, cu boi şi cu măgari în Portul Tomis unde vom sfinţi apa şi carele, după aceea vor merge prin oraş şi în fiecare car va fi un preot care va stropi cu agheasmă şi cei care vor veni vor putea să ia agheasmă din butoaiele, din carele boiilor şi ale măgarilor”, a mai transmis ÎPS Teodosie.
De asemenea, după slujba de Bobotează, Arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci în apele mării care vor fi recuperate de tinerii dispuşi să se arunce în apă.
Arhiepiscopul Tomisului a avut şi un sfat pentru credincioşi în Ajunul Bobotezei.
”Astăzi să nu mâncaţi, că-i Ajun. Dacă este greu, doar de post după ora 3, cei care nu mai puteţi să suportaţi, şi bem agheasmă astăzi, mâine şi până pe 14 ianuarie, după rugăciune dimineaţa, luăm agheasma cea mare, dacă nu venim la biserică. Când venim la biserică luăm agheasma la sfârşit şi apoi anafura”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.