Aripile armate ale mişcărilor jihadiste palestiniene Hamss şi Jihadul Islamic au revendicat luni, într-un comunicat comun, ”atacul sinucigaş de duminică seara de la Tel Aviv” şi ameninţă să comită alte atentate în Israel, după ce poliţia şi serviciul israelian de securitate internă Shin Bet anunţă luni că au stabilit că o explozie care a avut loc cu o zi înainte este un ”atentat terorist cu un exploziv puternic” care a ”rănit uşor un trecător”, , relatează AFP.
Brigăzile armate Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas, şi Brigăzile al-Qods, aripa armată a Jihadului Islamic anunţă că ”atentate sinucigaşe în Israel vor reveni în primul plan atât timp cât vor dura masacrele şi ocupaţia (israeliene), operaţiuni de transfer forţat de civili şi politica asasinatelor”.
Hamasul şi Jihadul Islamic luptă împotriva trupelor israeliene care au lansat o ofensivă aeriană şi terestră în Fâşia Gaza, ca represalii după un atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.
Hamasul şi mai multe capitale arabe acuză Israelul de faptul că încearcă să deplaseze palestinieni în afara Fâşiei Gaza.
Atacul Hamas de la 7 octombrie, în sudul Israelului, a antrenat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Dintre 251 de persoane răpite atunci, 11 sunt în continuare reţinute în Fâşia Gaza, dintre 39 dunt moarte potrivit armatei israeliene.
Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza asediată s-a soldat cu 40.139 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care nu detaliză numărul civililor şi combatanţilor ucişi.
Comunittaea internaţională se teme de izbucnirea unui război regional, deoarece Iranul şi aliatul său libanez Hazbollah se declară ”obligate să riposteze” împotriva Israelului, pe cate-l acuză de asasinarea la sfârşitul lui iulie, la Teheran a liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh, iar la Beirut a liderului militar Hamas Fuad Shukr.
Atentatul de duminică seara, în sudul Tel Avivului, în care a fost ”rănit uşor un trecător” , potrivit poliţiei israeliene, a avut loc la scurt timp după aterizarea secretarului de Stat american Antony Blinken la Tel Aviv.
Atacurile cu explizivi la Tel Aviv – foarte frecvente în timpul celei de-a Doua Intifade, o revoltă palestiniană la începutul anilor 2000 – sunt rare în prezent.
Ultimul atentat sinucigaş palestinian soldat cu victime israeliene a avut loc la 18 aprilie 2016 şi s-a soldat cu 20 de răniţi, la Ierusalim.
Statele Unite, Qatarul şi Egiptul sunt ţările care mediază între Israel şi Hamas în vederea obţinerii unui armistiţiu şi unui schimb de ostatici şi deţinuţi.