‘Armata română era pregătită să lupte până la ultimul om’: generalul Emil Străinu dezvăluie un episod aproape necunoscut din istoria recentă a României

#image_title

Potrivit generalului, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 1961, planurile pentru o intervenție militară sovietică pe teritoriul românesc erau deja puse la punct.

Deși nu s-a produs nicio pătrundere efectivă a tancurilor sovietice pe teritoriul țării, existau indicii clare că URSS pregătea o acțiune de amploare, cunoscută sub numele de „Operația Nistru”.

„Da, deci iată, chiar mă întreabă cineva ce s-a întâmplat cu tancurile rusești care au trecut punctul în țara noastră pe data de 21 noiembrie, 22 noiembrie 1961. Nu a trecut nimeni niciun tanc. Nici rușii și nici alții. Dar era pregătită ‘Operația Nistru’ pentru invazia României”, a explicat Emil Străinu în cadrul emisiunii.

Generalul a subliniat că în acel moment, Armata Română fusese pusă în alertă maximă, fiind gata să opună o rezistență totală, „până la ultimul român”. Contextul era unul extrem de tensionat, la doar câțiva ani după ce Ungaria fusese invadată de sovietici în 1956, iar România începuse să-și manifeste o anumită independență față de Moscova, sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, scrie click.ro.

Ceea ce a împiedicat invazia a fost, potrivit lui Străinu, intervenția fermă a două mari puteri ale lumii: China și Statele Unite ale Americii.

„Invazia n-a avut loc asupra României din două motive. Pentru că chinezii au spus că dacă intră rușii peste noi, ei vor ocupa Siberia, iar președintele Statelor Unite de atunci a dat un telefon și a spus să o lase mai încet cu invazia, pentru că s-ar putea ca Statele Unite să treacă de partea României și de aici să izbucnească un război nu local, ci global”, a mai afirmat generalul.

„Operația Nistru”, deși puțin cunoscută publicului larg, este menționată în documente și cărți de specialitate la care generalul Emil Străinu îi îndeamnă pe cei interesați să se documenteze.

Deși nu a fost pusă niciodată în aplicare, simpla existență a unui astfel de plan demonstrează fragilitatea echilibrului geopolitic din acea perioadă și cât de aproape a fost România de a deveni scenă de confruntare între Est și Vest.

Acest episod scoate la iveală tensiunile ascunse ale Războiului Rece și rolul complicat jucat de România în jocul marilor puteri. Un singur pas greșit ar fi putut duce la un conflict major în inima Europei de Est, cu consecințe imposibil de anticipat.

Eugen Tomac respinge fuziunea PMP cu PNL: ‘Susținem doar proiectul președintelui Nicușor Dan’

Șeful NATO vorbește despre un scenariu periculos în care China ar putea incita Rusia să atace țările alianței