Asiguratorii membri ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă că au deschis peste 1.200 de dosare de daună ca urmare a pagubelor produse de vijeliile de săptămâna trecută.
”Săptămâna trecută, mai multe regiuni din România s-au confruntat cu furtuni violente, însoţite de ploi torenţiale, grindină şi descărcări electrice. Aceste fenomene extreme au provocat pagube importante bunurilor şi proprietăţilor asigurate – iar efectele lor continuă să fie resimţite de numeroase familii şi afaceri locale. Până în acest moment, asigurătorii membri UNSAR au deschis peste 1.200 de dosare de daună ca urmare a acestor evenimente nefericite, numărul fiind într-o continuă creştere”, anunţă UNSAR.
Cele mai multe dintre daune, aproximativ 78%, s-au înregistrat la locuinţe. Acoperişuri smulse de vânt, pereţi afectaţi, ferestre sparte şi inundaţii sunt doar câteva dintre problemele raportate de proprietari. Pe lângă daunele produse locuinţelor, aproximativ 10% dintre dosare vizează proprietăţi comerciale şi industriale. Halele, spaţiile de producţie şi magazinele au fost afectate de furtuni şi ploi torenţiale, unele suferind avarii majore care au dus la întreruperea temporară a activităţii.
”Aceste evenimente vin să reconfirme cât de importante sunt asigurările, într-un context în care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese şi mai intense, pe fondul schimbărilor climatice. Fenomenele meteo extreme, precum cele de săptămâna trecută, ne arată cât de vulnerabili putem fi în faţa naturii. În astfel de momente, asigurările nu doar că oferă protecţie financiară, dar şi sprijin şi predictibilitate, permiţând oamenilor şi companiilor să îşi revină mai rapid după o situaţie neprevăzută”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Autovehiculele nu au fost nici ele ocolite. În jur de 9% din dosare au fost deschise în baza poliţelor facultative CASCO, pentru maşini avariate de crengi rupte, copaci căzuţi sau daune produse de grindină.
„Peste 1.200 de daune avizate în doar câteva zile reprezintă un semnal clar: schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului, ci o realitate a prezentului. În faţa acestor riscuri, asigurările reprezintă un instrument esenţial de protecţie financiară – contează doar de noi cât de bine pregătiţi vrem să fim în faţa acestor provocări”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăţi, UNSAR.
Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 6,5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.