Asiguratorii UNSAR au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuinţelor de furtuni / Valoarea medie a unui dosar de daună achitată a fost de 7.500 lei/ Cea mai mare despăgubire, 400.000 de lei

Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuinţelor de furtuni, în baza poliţelor de asigurare facultative.

”Anul trecut, companiile de asigurări Membre UNSAR au plătit despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuinţelor de furtuni, în baza poliţelor de asigurare facultative. Suma este în creştere cu circa 120% faţă de anul 2023, marcând un nou record”, anunţă UNSAR.

Şi numărul dosarelor de daună achitate pentru astfel de pagube a crescut cu 63% faţă de 2023, până la 7.537. Această evoluţie reflectă atât o intensificare a fenomenelor meteorologice extreme – tot mai frecvente şi mai violente în ultimii ani – cât şi o tendinţă tot mai pronunţată a proprietarilor de locuinţe de a apela la poliţele facultative pentru o protecţie financiară extinsă.

Furtunile generează daune semnificative, iar costurile cu reparaţiile acoperişurilor, instalaţiilor, faţadelor şi ferestrelor nu sunt deloc de neglijat. Conform analizei realizate la nivelul asociaţiei, valoarea medie a unui dosar de daună achitată pentru daunele cauzate doar de furtuni a fost de 7.500 lei – sumă importantă pentru bugetul oricărei familii. De altfel, cea mai mare despăgubire plătită pentru acoperirea acestor tipuri de pagube a atins 400.000 lei.

”Fenomenele meteo extreme, în special furtunile violente, au devenit tot mai prezente în România, iar acest lucru se reflectă în numărul de daune produse şi în sumele plătite de companiile de asigurări. Important este că există soluţii şi pentru aceste situaţii – căci asigurarea facultativă este o formă de protecţie necesară şi în faţa realităţilor climatice actuale”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

În medie, companiile de asigurări Membre UNSAR au plătit în fiecare zi a anului trecut 21 de dosare de daună doar pentru pagubele cauzate locuinţelor de producerea riscului de furtună, ceea ce confirmă presiunea tot mai mare exercitată de aceste fenomene naturale asupra infrastructurii rezidenţiale.

”Asigurările facultative de locuinţe sunt esenţiale pentru stabilitatea financiară a unei familii. Acestea oferă soluţii complete pentru o multitudine de riscuri şi situaţii nefericite precum furtuni, incendii, avarii accidentale, inundaţii, dar şi multe alte acoperiri dedicate specificului unei locuinţe”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În total, în 2024, valoarea despăgubirilor achitate în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe (pentru toate riscurile acoperite) a fost de 163,7 milioane lei, în creştere cu 13% faţă de 2023.

Aceste date subliniază nevoia de prevenţie şi de adaptare la noile condiţii climatice. Locuinţele românilor pot fi protejate financiar împotriva acestor efecte ale schimbărilor climatice, cum ar fi furtunile, printr-o poliţă facultativă, care poate fi emisă pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Această poliţă oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute.

Astfel, printr-o asigurare facultativă pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin acoperiri speciale, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot include prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă / gaze / încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.  Asigurătorii plătesc despăgubiri de circa 6,5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

 

Climă – Albirea coralilor la nivel global bate record după record. Aproape 84% din recifele planetei sunt afectate

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav şi-a dublat traficul de pasageri în primul trimestru, la 56.897 persoane tranzitate