Asociaţia Internaţională a Boxului Amator cere federaţiilor naţionale să se alăture demersului legal împotriva CIO

Asociaţia internaţională a boxului amator (IBA) a cerut luni federaţiilor naţionale să se alăture demersului juridic demarat în Elveţia împotriva a ceea ce a desemnat drept comportament abuziv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), potrivit Reuters.

IBA şi CIO se află în contre puternice de când organismul care patronează boxul amator mondial, condus de rusul Umar Kremlev, a fost lăsat fără recunoaşterea oficială ca urmare a eşecului său de a implementa reformele financiare şi de guvernanţă.

Turneele de box la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice au fost organizate de filiala elveţiană a CIO, care a transmis că boxul nu va mai face parte din ediţia din 2028 a Jocurilor Olimpice, de la Los Angeles, dacă federaţiile nu vor desemna un nou organism de conducere.

IBA a precizat într-o declaraţie că a transmis o reclamaţie formală către Comisia de competiţii elveţiană în luna august, acuzând CIO de ”poziţie dominantă incorectă la nivelul pieţe mondiale în ce priveşte organizarea şi promovarea Jocurilor Olimpice”.

”CIO îşi foloseşte influenţa sa pentru a opri pugiliştii să participe la Jocurile Olimpice dacă federaţia naţională este afiliată la IBA, ceea ce încalcă standardele competiţionale corecte în conformitate cu legea elveţiană”, conform IBA.

IBA a transmis faptul că CIO a exercitat presiune asupra comitetelor olimpice naţionale să excludă federaţiile naţionale afiliate IBA din calitatea de membru al Comitetului Internaţional Olimpic, demersuri pe care organismul de conducere al boxului le apreciază drept ilegale.

”Ca răspuns la această situaţie, IBA invită toate federaţiile naţionale să se alăture acţiunii juridice împotriva CIO în Elveţia”, a mai transmis forul mondial al boxului amator.

”Acţionând împreună, putem să creştem şansele de a pune capăt acestei presiuni atât din partea CIO, cât şi a comitetelor olimpice naţionale. Federaţiile naţionale interesate să se alăture demersurilor legale trebuie să contacteze IBA cât mai urgent posibil”, adaugă forul boxului internaţional.

Anul trecut a fost lansat procesul de constituire a unei noi organizaţii a boxului mondial (World Boxing) pentru a garanta viitorul acestei discipline olimpice, dar a atras doar un număr restrâns, de 45 de federaţii, până la începutul lunii septembrie, iar timpul trece cu repeziciune.

Atât CIO, cât şi World Boxing au fost contactate de Reuters pentru a comenta pe marginea deciziei IBA.

Asociaţia internaţională a boxului a anunţat că va sprijini de asemenea orice demers legal la nivel naţional.

”Trebuie să întreprindem acţiuni hotărâte pentru a proteja federaţiile membrilor noştri, sportivii noştri şi de asemenea staffurile tehnice, nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce oamenii noştri se confruntă cu presiune nejustificată şi cu excluderea”, a declarat secretarul general şi directorul executiv al IBA, Chris Roberts. AGERPRES/(As-autor: Liviu Tatu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Revolut vrea să lanseze sucursala locală din România în decembrie

Scandalul pliantelor false, tranșat de judecători: PNL este bun de plată și trebuie să prezinte scuze publice USR – Decizia este definitivă