Asociaţia “Moldova Vrea Autostradă” cere Guvernului să identifice noi surse de finanţare pentru autostrăzile Moldovei A7 şi A8, după ce mai multe tronsoane din cele două autostrăzi nu vor mai fi finanţate prin PNRR.
Conducerea MVA a arătat, marţi seară, că a luat act cu ”stupoare şi dezamăgire” de concluziile discuţiilor pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene le-a purtat cu directorul general al Comisiei Europene, Celine Gauer, şi cu Comitetul Interministerial de Coordonare al PNRR, prin care se confirmă faptul că proiecte în valoare de circa 6,3 miliarde de euro vor trebui scoase din PNRR pentru că nu mai pot fi încheiate până în august 2026 sau din cauza unor nerespectări ale Regulamentului European de Achiziţii Publice.
”Înţelegem că în urma negocierilor purtate de noul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, per total program PNRR, suma disponibilă pentru proiectele de infrastructură rutieră mare a rămas aceeaşi care a fost iniţial aprobată, dar a fost redistribuită pe proiectele care au rămas eligibile (precum A7 Focşani – Paşcani, cu reducerea la zero a cofinanţării naţionale), însă constatăm impactul major negativ pe capetele sectorului montan al A8”, au afirmat reprezentanţii asociaţiei civice ieşene.
Totodată, MVA întreabă Ministerul Transporturilor ce se va întâmpla cu loturile 2 şi 3 ale A7 între Ploieşti şi Buzău, care erau prevăzute în PNRR.
De asemenea, asociaţia pro-autostradă acuză CNAIR că ”a ascuns ratarea PNRR pentru loturile A8 Moţca-Leghin şi Tg. Mureş – Miercurea Nirajului”.
”Ce garanţie există că Autostrada A8 se va construi până în anul 2030 (conform legislaţiei naţionale şi europene) în contextul în care autorităţile centrale au minţit şi dezinformat comunitatea, finanţările din Programul Transport 2021-2027 sunt supracontractate, iar programul de guvernare 2025-2028 precizează negru pe alb că se sistează semnarea de noi contracte?”, întreabă conducerea MVA.
Totodată, asociaţia Moldova Vrea Autostradă solicită identificarea de noi surse de finanţare pentru continuarea şi finalizarea investiţiilor la Autostrăzile A8 şi A7.
Potrivit Ministerului Transporturilor, tronsoanele Focşani – Paşcani din A7, tunelurile de la Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva şi câteva proiecte din infrastructura feroviară sunt singurele care au rămas în PNRR, având asigurată finanţare 100 la sută din fonduri europene, fără a mai fi necesară cofinanţare naţională. În schimb, mai multe proiecte au fost excluse total sau parţial.
Ministerul Transporturilor a transmis, marţi, că România nu trebuie să restituie niciun ban aferent proiectelor care au fost excluse.
Printre proiectele care rămân finanţate 100% din PNRR se numără Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focşani – Paşcani, precum şi Autostrada Lugoj – Deva (A1), secţiunile D şi E (tunelurile de la Margina – Holdea).
”În privinţa proiectelor care au fost excluse parţial sau total din PNRR, MTI subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiţi până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuţie”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.
Printre acestea se numără Autostrada Buzău – Focşani (A7) – finalizată şi deschisă circulaţiei, Lotul 1 al Autostrăzii Ploieşti – Buzău (A7) – finalizat şi dat în circulaţie, Secţiunile Leghin – Moţca şi Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8).