„Au mai fost ani critici, dar această primăvară cu temperaturi specifice lunii noiembrie, cu brumă, temperaturi de minus zero grade Celsius, zile l-a rând a distrus în mare pare cultura cireşului. Pomii au fost bine înfloriţi, recoltele arătau promiţătoare, unele magazine de legume-fructe din judeţ, dar şi judeţele limitrofe se bazau că vom putea livra în câteva săptămâni cireşele mult aşteptate. Din păcate, recolta de cireşe va fi slabă spre deloc în multe localităţi din cauza frigului, îngheţului şi a ploilor reci care au venit după această perioadă cu temperaturi scăzute. E posibil să existe în judeţ şi zone rurale în care cireşul să nu fi fost atât de afectat de frig, însă, cred că locurile acestea sunt puţine”, a spus Mihai Vlad.
Conform acestuia, cultura cireşului este mai dificil de protejat cu perdele de fum care se fac pe grădini pentru a îndepărta aerul rece.
„Cireşii aflaţi la maturitate sunt foarte înalţi, iar de cele mai multe ori perdelele de fum care se fac în grădini pentru a evita aerul rece, dimineaţa, nu au întotdeauna efectul scontat. Aceste perdele de fum realizate din crengi uscate sau cauciucuri uzate se pretează destul de bine la culturile de meri şi peri, însă la cireş e mai dificil, plus că florile sunt şi mai sensibile la temperaturile scăzute. Au fost persoane care au încercat şi această metodă clasică, dar rezultatele par încă modeste (…) Acum, agricultura în general e domeniul care depinde în proporţie de 90% de vreme, natură, efecte climatice, sol, soare, dar şi întreţinerea culturilor. În cazul nostru, livezile de cireş. Investiţiile în agricultură sunt un risc asumat, dar suntem conştienţi toţi cei care practicăm agricultura că fără a risca nu putem produce hrana necesară populaţiei. E un proces vechi în care vrând-nevrând ne-am adaptat pentru a supravieţui”, a mai spus Mihai Vlad.
În judeţul Maramureş, ponderea culturilor pomicole a fost estimată la peste 11.000 hectare de diverse culturi, printre care se află şi cireşul.
„În judeţ sunt predominante trei soiuri de cireşi, bine adaptate solului, iar cei mai îndrăzneţi şi-au completat livezile cu alte soiuri din pepiniere pentru a diversifica recolta şi cultura. Avem şi un mare avantaj; pepinierele româneşti care oferă soiuri certificate, garantate şi adaptate zonei noastre, iar la o întreţinere atentă, cireşul oferă mereu recolte de calitate (…) Cireşele sunt cele mai apreciate şi aşteptate produse în lunile mai şi iunie pe piaţă de către consumatori. Sunt folosite pentru consum, dulceaţă sau compot, iar după căpşuni e cel apreciat produs”, a mai punctat Mihai Vlad.
Cultura de cireş este predominantă în satele şi comunele aşezate spre dealuri, dar şi în zonele de şes ale judeţului Maramureş. Pe lângă producătorii medii, există mici producători individuali care îşi valorifică recolta în nume propriu în pieţele libere din judeţ. În Maramureş mai funcţionează peste 30 de magazine cu specific de legume-fructe.