Asociaţii şi grupuri civice au fost premiate pentru iniţiativele lor la Gala Premiilor Participării Publice

Asociaţii şi grupuri civice au fost premiate, miercuri, pentru iniţiativele lor, la Gala Premiilor Participării Publice, organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe).

„Este singura scenă pe care aducem activişti, oameni din comunităţi care vor să schimbe ceva prin puterea lor şi prin convingerea autorităţilor să îşi facă treaba. (…) Gala Premiilor Participării Publice aduce poveşti din toată România despre implicare, despre oameni simpli, dar extraordinari în acelaşi timp, care au trezit civismul din comunitatea lor şi i-au convins pe vecini, şi-au convins colegii să se implice şi să facă ceva”, a declarat, în cadrul ceremoniei, Anda Şerban, director executiv al Centrului de Resurse pentru Participare Publică.

 

Unul dintre premii a revenit Asociaţiei „Zi de Bine” pentru primul centru de stat dedicat recuperării adolescenţilor şi tinerilor dependenţi de droguri, parte din Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina.

De asemenea, a fost premiat grupul civic „Horpaz Atitudine Civică”, pentru că a transformat în parc fostul imaş al satului, care ajunsese aproape o groapă de gunoi, Asociaţia HELP Autism, comunitatea civică Parcul IOR, care, prin programul denumit „Aici a fost o pădure/Aici ar putea fi o pădure”, s-a mobilizat timp de mai bine de doi ani pentru a proteja Parcul IOR, grupul civic de la Tei din Mediaş, care a salvat parcul din comunitate, ameninţat de o modernizare forţată, cu accent pe dezvoltare imobiliară.

Au fost premiate şi reţeaua RO TSA, FEDRA şi Asociaţia HELP Autism pentru că „au reuşit să oprească modificarea Legii educaţiei, ce ar fi încălcat grav dreptul elevilor cu cerinţe educaţionale speciale”, Asociaţia Ecologică Regională AER Muntenia Sud, precum şi Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen A.L.E.G.

Premiul „Votul Publicului” i-a revenit Asociaţiei Codrii Iaşilor, care s-a mobilizat pentru a proteja zona verde din Iaşi, iar Asociaţia Arden a câştigat Premiul special pentru tineret acordat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Un alt premiu a revenit comunităţii din localitatea Tufanu cu Icoană (Argeş), care a reuşit după 30 de ani să aducă gimnaziul în zonă şi astfel peste 80 de copii nu mai sunt nevoiţi să parcurgă şapte kilometri prin pădure până la şcoală. AGERPRES/(A – autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: galacere.ro

Sursa: www.agerpres.ro

Ciolacu: Este vital să ne susţinem industria auto; are un rol crucial în volumul exporturilor României

Ciolacu: Suntem într-un moment de descreştere, dacă nu vom interveni, va duce anul viitor şi peste doi ani la disponibilizări masive în industria auto/ Toate forţele politice trebuie să înţeleagă că fără industria auto în România economia se prăbuşeşte