Asta e tare! Ce primesc polițiștii din Rusia care refuză mita

#image_title

În Rusia, corupția din poliție este o realitate dură cu care majoritatea oamenilor se confruntă zilnic, dar în regiunea Rostov din sudul Rusiei, oamenii sunt și mai îngrijorați decât înainte, din cauza unei noi măsuri implementate de Direcția principală regională a Ministerului Afacerilor Interne. Promovată ca o măsură de combatere a corupției în rândul polițiștilor, noua directivă recompensează polițiștii care refuză mita și denunță persoanele care încearcă să le ofere.

Pare un pic ciudat, având în vedere că polițiștii nu fac decât să-și facă datoria refuzând mita, dar șeful direcției a confirmat deja inițiativa, adăugând că unii polițiști au fost deja recompensați cu sumele de bani care le-au fost oferite ilegal în timpul exercitării atribuțiilor lor.

„Recent, am introdus practica de a restitui polițiștilor banii care le-au fost oferiți de către mituitorii în timpul comiterii actelor ilegale, pentru a demonstra o poziție fermă împotriva corupției”, a declarat Alexander Rechitsky, șeful Direcției principale din Rostov a Ministerului Afacerilor Interne, pentru RIA Novosti. „Subliniez că fiecare sumă oferită unui angajat în conformitate cu ordinul meu este egală cu suma oferită de mituitor.

content-image

Conform noii politici din Rostov, polițistul care refuză mita va primi o recompensă, iar împotriva persoanei care a oferit mita va fi deschis un dosar penal în temeiul articolului 291 din Codul penal al Federației Ruse („Darea de mită”).

Măsura are scopul de a descuraja oamenii să ofere mită, dar oficialii din Duma de Stat a Rusiei (Parlamentul rus) au subliniat că noile norme ar putea ajuta polițiștii corupți. „Gândiți-vă la asta. Șefii poliției își împing subordonații să extorcheze”, a declarat deputatul Andrei Alshevskikh pentru Gazeta.ru.

Orice evoluție într-o situație care implică mită va fi benefică pentru ofițerul necinstit. El poate lua mita în secret și se poate bucura, iar în cazul în care ceva nu merge bine, poate oricând să-l predea pe cel care a dat mita statului, să pară un erou și să fie recompensat cu exact aceeași sumă. Există temerea că poliția va înceta să-și îndeplinească atribuțiile directe și se va concentra pe găsirea potențialelor „victime”.

Mikhail Starshinov, prim-vicepreședinte al Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție, s-a întrebat de ce numai polițiștii din Rostov sunt recompensați pentru așa-zisele eforturi anticorupție, precum și ce fonduri sunt utilizate pentru acest sistem de recompense. Polițiștii au voie să păstreze mita?

În ciuda controverselor din jurul acestei inițiative, Direcția Principală a Ministerului Afacerilor Interne din Rostov a confirmat pe canalul său Telegram că ofițerii care s-au remarcat prin eforturile anticorupție au primit deja recompense financiare. Tural Safarov, inspector al poliției rutiere, a primit recent 30.000 de ruble (384 de dolari) pentru că ar fi refuzat o mită.

Sursa: www.stiripesurse.ro

De la Nicu Bunelu’ la dracu’ cu apometru: Mircea Dinescu schimbă placa și trage cu ‘prostometrul’ în Bolojan

Hong Kong-ul emite cel mai înalt cod de furtună, în timp ce taifunul Wipha se apropie; Peste 200 de zboruri anulate