Atacul de la Salisbury – Sticla de parfum cu Noviciok putea ucide mii de oameni

Procedura prezidată de lordul Hughes of Ombersley, fost judecător la Curtea Supremă britanică, urmează să stabilească dacă o femeie şi-a pierdut viaţa ca victimă nevinovată a tentativei de asasinat împotriva fostului spion rus Serghei Skripal.

Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit după ce a fost expusă la toxina rusească lăsată într-o sticlă de parfum aruncată la gunoi la Amesbury, în comitatul Wiltshire din Anglia, în iulie 2018.

Incidentul a avut loc după tentativa de asasinare a lui Skripal, a fiicei acestuia, Iulia, şi a agentului de poliţie Nick Bailey, care fuseseră otrăviţi în martie, la Salisbury. Se pare că o echipă a serviciului rus de informaţii militare a pus Noviciok pe clanţa uşii lui Skripal. Cei trei au supravieţuit, la fel ca şi Charlie Rowley, prietenul victimei decedate, care i-a dat acesteia sticla cu agent neurotoxic, fără să ştie ce conţine.

Pe numele a trei cetăţeni ruşi suspectaţi de implicare în atacul de pe teritoriul britanic au fost emise mandate de arestare internaţionale. Constituţia Rusiei nu permite însă extrădarea cetăţenilor ruşi, deci este improbabil ca ei să compară vreodată în faţa unei instanţe.

Juristul Andrew O’Connor, implicat în anchetă, a declarat luni în faţa instanţei că Surgess „a dus o viaţă complet departe de lumea politicii şi a relaţiilor internaţionale”, iar când a fost otrăvită cu Noviciok la patru luni după Skripal şi ceilalţi, „a apărut posibilitatea reală ca ea să fi fost prinsă – ca victimă inocentă – în focul încrucişat al unei tentative ilegale şi revoltătoare de asasinat internaţional”.

El a afirmat că sticla de parfum care a ucis-o pe Dawn Sturgess conţinea „suficientă otravă pentru a ucide mii de oameni”.

Faptul că femeia şi-a aplicat singură pe piele toxina este „deosebit de şocant”, a spus O’Connor. „Ea nu avea idee despre pericolul de moarte cu care se confrunta, deoarece lichidul foarte toxic fusese disimulat – disimulat cu atenţie şi cu intenţie – într-o sticlă de parfum”.

Recipientul trebuie să fi fost lăsat undeva într-un loc public, cu riscul evident de a fi găsit şi luat acasă de cineva, a adăugat juristul, apreciind că cei care au aruncat astfel sticla „au acţionat cu un dispreţ grotesc faţă de vieţile omeneşti”.

Procedura de la Guildhall, sediul consiliului municipal din Salisbury, urmează să se încheie în decembrie.

Skripal şi fiica sa nu vor depune mărturie, deoarece se tem pentru siguranţa lor.

Fostul agent al serviciului rus de informaţii militare GRU a fost condamnat în 2004 în Rusia la 13 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea britanicilor, dar în 2010 a beneficiat de o graţiere prezidenţială şi a ajuns în Regatul Unit în cadrul unui schimb de prizoneri, şi de atunci a locuit la Salisbury, a arătat O’Connor.

Liga Naţiunilor – Grupa A3: Germania s-a impus la limită în faţa Ţărilor de Jos

Mbappe acuză Suedia că răspândește știri false, după ce a apărut într-un presupus caz de viol