Atenție, turiști! O nouă bacterie ar putea fi în apa Mării Negre și în fructele de mare: ce simptome provoacă ‘VIBRIO’

Știri de azi | Atenție, turiști! O nouă bacterie ar putea fi în apa Mării Negre și în fructele de mare: ce simptome provoacă ‘VIBRIO’ - Știri de azi |
#image_title

Specialiștii de la Centrul European de Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că apa tot mai caldă a mării favorizează înmulțirea explozivă a acestor bacterii de genul Vibrio, care provoacă afecțiuni digestive.

Turiştii sunt sfătuiți să fie atenţi ca cei mici să nu înghită apă din mare, iar dacă au leziuni pe piele să le acopere cu un plasture. De asemenea, specialiştii ne recomandă ca fructele de mare să fie gătite foarte bine înainte de a fi consumate.

Simptomele infecției “VIBRIO”

Infectarea se poate întâmpla atât în mare, cât şi uscat, spre exemplu atunci când zeama din fructele de mare ajunge pe o rană deschisă. Simptomele sunt dureri de burtă, iritaţii ale pielii, iar în cele mai grave cazuri, septicemie.

Cum se dezvoltă bacteria

“Vibrio”, bacteria care se dezvoltă atunci când apa mării depăşeşte 20 de grade Celsius, nu a fost semnalată până acum pe litoral, unde apa mării are 25 de grade. DSP ia frecvent probe din apa mării, iar în acest moment nu au fost semnalate probleme.

content-image

Ce spun specialiștii

„În primul rând, sunt baterii care se dezvoltă la o temperatură ceva mai ridicată și la un anumit grad de salinitate. Iată, se vorbește despre apa de mare, dar în același timp putem vorbi despre apă sărată, care poate fi prezentă și în piscine în această perioadă de timp și în general în locuri unde se face baie în această perioadă de timp. Și atunci trebuie să fim foarte atenți, în special pentru cei mici, dar poate și pentru cei adulți, la controlul din punct de vedere medical, la controalele care se fac din punct de vedere bacteriologic în zonele în care mergem să facem baie. În același timp s-a subliniat posibilitatea transmiterii pe cale digestivă a unor astfel de infecții.

În ceea ce privește fructele de mare sau pește insuficient preparat din punct de vedere termic, din nou spun, trebuie să ne bucurăm de vacanțe și de aceste mâncăruri care sigur sunt caracteristice sezonului cald, dar trebuie să fim mai atenți din punct de vedere al cum arată locația unde mâncăm, la cum arată mâncarea, la cum miroase mâncarea, adică să ne folosim propriile simțuri atunci când mergem să consumăm în locuri publice astfel de preparate de risc, cum sunt preparate din fructele de mare și pești, care eventual sunt insuficient preparate din punct de vedere termic și de aceea subliniez faptul să preferăm tipuri de mâncare în care să preferăm să fie bine preparate din punct de vedere termic, pentru că prepararea termică ne asigură pe noi, o dată în plus, cu o serie de agenți invecțioși, printre care se numără și această bacterie despre care vorbim, sunt distruse prin căldură,” a explicat Carmen Doroboț, medic primar specialist în boli infecțioase, potrivit digi.ro.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Știri de azi | Tenis: Sorana Cîrstea, calificătă în optimi, Gabriela Ruse, eliminată în primul tur la Cleveland - Știri de azi |

Tenis: Sorana Cîrstea, calificătă în optimi, Gabriela Ruse, eliminată în primul tur la Cleveland

Știri de azi | Zelenski îi cere lui Trump să impună pacea Rusiei ‘cu forța’ înaintea summitului crucial de la Casa Albă - Știri de azi |

Zelenski îi cere lui Trump să impună pacea Rusiei ‘cu forța’ înaintea summitului crucial de la Casa Albă