Alianţa pentru Unirea Românilor va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilităţi. Iniţiativa vine ca urmare a discuţiilor purtate de preşedintele AUR, George Simion, cu Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
”Mi se pare incredibil. La câtă propagandă, câtă promovare, câte fonduri alocate campaniei de conştientizare şi tu să vii ca Guvern să îţi baţi joc de toate eforturile, de oamenii care nu se pot apăra singuri. Vă suntem alături. Trebuie să ai suflet. Din păcate, am văzut cazuri, merg mult prin ţară; am văzut om fără o mână, avea gradul 3 de invaliditate, săracul muncea. Soluţii găsim. Noi vă stăm la dispoziţie. Oficial, Guvernul iese şi spune prin ministrul Muncii că totul e bine, că lumea e fericită, că sunt dezinformări. Adevărul e altul. Nu putem decât să vă fim avocaţi, susţinători, pentru a vă găsi dreptatea. E rolul nostru”, i-a transmis preşedintele AUR, George Simion, reprezentantului persoanelor cu dizabilităţi, în cadrul discuţiilor purtate la Parlament, potrivit unui comunicat AUR.
”Avem mari probleme, nu suntem doriţi. Suntem consideraţi ineficienţi, plus că efortul de a ajunge la un loc de muncă este considerabil, atât pentru noi, cât şi pentru familiile noastre. Noi ne dorim să lucrăm, dar nu avem contextul să facem asta. Noi, persoanele cu dizabilităţi, de 30 de ani ne-am pensionat pe trei legi distincte. Am tras semnale de alarmă încă din anul 2018, am încercat să explicăm că utilizarea unei noi formule de calcul pe noi ne va devasta pur şi simplu. Nu e corect să se schimbe regulile unui joc după ce s-a încheiat jocul. Îmi pun întrebarea: se încearcă, oare, o dezbinare a persoanelor cu dizabilităţi? Pentru că în modul de comunicare am văzut „nevăzători” şi „persoane cu dizabilităţi”. Toţi suntem persoane cu dizabilităţi. Colegii noştri au ajuns să fie defăimaţi în spaţiul public de alte categorii”, a subliniat Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
Alianţa pentru Unirea Românilor anunţă că va iniţia un proiect legislativ care corectează această discriminare.
Articolul 53 din Legea pensiilor din sistemul public se modifică: „Persoanele cu handicap grav se pot pensiona la cerere, indiferent de vârstă, dacă au realizat în condiţii de handicap un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare”.
”În forma în vigoare, de această măsură de pensionare la limită de vârstă beneficiau doar „persoanele cu deficienţă vizuală gravă”, nevăzătorii fiind astfel scoşi din categoria persoanelor cu dizabilităţi, fiind create astfel inechităţi şi discriminări, precizează AUR.
”Este o propunere echitabilă, etică şi morală. Pentru că nu putem să împărţim categoriile persoanelor cu dizabilităţi, unii sunt mai afectaţi şi unii mai puţin afectaţi”, a susţinut Daniela Tontsch. Proiectul legislativ iniţiat de către AUR urmează să fie depus în decursul zilelor următoare.