Un roman despre o femeie palestiniană care participă la o schemă piramidală de revânzare a genţilor Birkin a câştigat Premiul „Dylan Thomas” al Universităţii Swansea din acest an, potrivit The Guardian.
Jurnalista palestiniană Yasmin Zaher a câştigat premiul de 20.000 de lire sterline – acordat scriitorilor cu vârsta de până la 39 de ani în onoarea poetului galez Dylan Thomas, care a murit la această vârstă – pentru romanul său de debut „The Coin”. Câştigătoarea a fost anunţată în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Swansea, locul de naştere al lui Thomas.
„The Coin”, ales în unanimitate de juriu, „este un roman fără frontiere, care abordează trauma şi durerea cu momente îndrăzneţe şi poetice de excentricitate şi umor”, a declarat scriitoarea şi preşedintele juriului Namita Gokhale. „Este plin de energie electrică”, Zaher aducând „complexitate şi intensitate în pagină prin scrisul său elegant şi concis”.
Născută în 1991 la Ierusalim, Zaher a studiat inginerie biomedicală la Universitatea Yale şi scriere creativă la New School, unde a fost consiliată de romanciera Katie Kitamura.
Kitamura a descris „The Coin” drept „un roman strălucitor, îndrăzneţ şi puternic. O poveste despre obsesie şi apetit, politică şi clasă, este delicios de rebelă. Un debut excepţional al unui nou talent scandalos”.
Romanul urmăreşte o palestiniană bogată care încearcă să se stabilească în New York, predând la o şcoală pentru băieţi defavorizaţi. Cu toate acestea, ea începe să se simtă sufocată în SUA şi dezvoltă o obsesie pentru curăţenie şi puritate.
Într-un interviu acordat în iulie anul trecut, Zaher a declarat că are „sentimente foarte amestecate” cu privire la publicarea romanului său în acest moment. „Publicarea unui roman este un vis devenit realitate pentru mine, dar bucuria este atenuată de durere. În adâncul sufletului meu, ştiu, de asemenea, că evenimentele actuale generează o parte din interesul pentru carte, iar eu mă simt foarte inconfortabil cu acest lucru, pentru că nu m-am considerat niciodată ca vorbind în numele poporului meu. Dar îmi spun că identitatea nu este pură, că viaţa este murdară şi, poate cel mai important, că literatura este cea mai bună atunci când rezistă cutiilor”.