Autoritatea Bancară Europeană a anunţat luni că va evalua modul în care băncile europene ar reacţiona la o ipotetică spirală a tensiunilor geopolitice şi la războaiele comerciale care urmează, într-un viitor control al stării de sănătate a industriei, transmite Reuters.
Simularea, care presupune o lovitură dramatică pentru economia europeană din cauza şocurilor geopolitice şi comerciale, începe exact în momentul în care Donald Trump a depus jurământul ca preşedinte al SUA şi se pregăteşte să revizuiască relaţiile comerciale cu partenerii cheie.
La lansarea celei mai recente runde de ”teste de stres”, care va acoperi 64 de bănci care reprezintă trei sferturi din activele bancare din Uniunea Europeană şi Norvegia, EBA a declarat că va publica rezultatele verificării la începutul lunii august.
Din cele 64 de bănci, 51 sunt din ţări al căror sector bancar este supravegheat de Banca Centrală Europeană.
În paralel, BCE va efectua propriile teste de stres asupra unui grup de bănci care nu sunt acoperite de EBA.
EBA a declarat că va testa rezistenţa băncilor la cel mai rău scenariu, în care şocurile geopolitice conduc la o contracţie cumulată cu 6,3% a produsului intern brut real în UE în cei trei ani până în 2027. În acest scenariu, şocurile de ofertă legate de tensiunile comerciale conduc la o creştere bruscă a inflaţiei, înainte ca deteriorarea încrederii, a nivelurilor de ocupare a forţei de muncă şi a cheltuielilor consumatorilor să ţină sub control ritmul creşterii preţurilor.
Băncile testate, care au primit luni toate documentele şi şabloanele necesare, urmează să-şi dea răspunsurile finale până la începutul lunii iulie, cu termene intermediare de depunere înainte de aceasta.
EBA a publicat ultima dată rezultatul unei runde de teste de stres în 2023, la aproximativ un deceniu după ce a început verificările aprofundate ale băncilor din bloc, înainte ca BCE să-şi asume rolul de supraveghetor bancar unic în 2014.
Testele sunt un instrument pe care autorităţile bancare îl folosesc pentru a evalua cât de mult au nevoie băncile de capital pentru a absorbi pierderile potenţiale şi pentru a sprijini economia într-o situaţie de criză. Rezultatele acestora sunt incluse în procesul de supraveghere.