Autoritatea din Comunicaţii: Primul pas împotriva unui conţinut online generat sau manipulat cu inteligenţa artificială care nu este etichetat clar este raportarea acestuia către platformele online unde a fost publicat

Primul pas pentru a acţiona împotriva unui conţinut online generat sau manipulat cu inteligenţa artificială (IA), care nu este etichetat clar, este raportarea acestuia către platformele online unde a fost publicat, anunţă Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

”Primul pas pentru a acţiona împotriva unui conţinut online generat sau manipulat cu inteligenţa artificială (IA), care nu este etichetat clar, este raportarea acestuia către platformele online unde a fost publicat. Utilizarea unui deepfake rău-intenţionat, respectiv a unui material generat cu IA fără a se dezvălui în mod clar şi distinct faptul că a fost creat sau manipulat în mod artificial, prin etichetarea în consecinţă a rezultatului generat de IA şi divulgarea originii sale artificiale, poate fi raportată direct către platforme, utilizând mecanismele de raportare instituite de acestea”, arată ANCOM.

Regulamentul privind inteligenţa artificială defineşte deepfake ca fiind „o imagine ori un conţinut audio sau video generat sau manipulat de IA care prezintă o asemănare cu persoane, obiecte, locuri sau alte entităţi ori evenimente existente şi care ar crea unei persoane impresia falsă că este autentic sau adevăratˮ.

Pentru a sprijini furnizorii de platforme online foarte mari şi de motoare de căutare foarte mari în gestionarea riscurilor asociate proceselor electorale, Comisia Europeană a publicat Orientările către furnizorii de platforme online foarte mari şi de motoare de căutare online foarte mari privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale.

Orientările privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale recomandă adoptarea unor măsuri de atenuare a riscurilor şi a unor bune practici de către platformele online foarte mari şi motoarele de căutare online foarte mari înainte, în timpul şi după desfăşurarea alegerilor. Acelaşi document (Pct. 5 din Orientările Comisiei Europene), dar şi Pactul privind IA, recomandă marilor platforme online aplicarea Regulamentului privind inteligenţa artificială înainte de intrarea sa în vigoare.

În ceea ce priveşte atenuarea riscurilor legate de inteligenţa artificială generativă, platformele online şi motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conţinut generat de IA ar trebui să le ofere utilizatorilor interfeţe şi instrumente standard şi uşor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conţinutul generat de IA. De asemenea, ajustarea termenilor şi condiţiilor de utilizare şi asigurarea aplicării lor este o altă măsură pentru evaluarea şi atenuarea riscurilor legate de inteligenţa artificială generativă.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor de servicii intermediare, ANCOM a publicat informaţii detaliate despre cum se raportează către marile platforme online aspecte care contravin regulilor condiţiilor generale de utilizare. Mai multe informaţii sunt disponibile în secţiunea dedicată serviciilor digitale de pe InfoCentru ANCOM.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un ghid care arată cum poate fi identificat un deepfake, iar AEP a publicat un ghid de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor.

Marile platforme online se află sub supravegherea Comisiei Europene sau a coordonatorului serviciilor digitale din ţara de stabilire.

 

Agenţii de publicitate, după ce Simion a calificat drept marketing promisiunile privind casele de 35.000 de euro: A induce ideea că “marketingul înseamnă minciună” e nu doar fals, ci şi periculos. Sunt discreditaţi zeci de mii de profesionişti

SURSE La Guvern se pregătește o reformă fiscală de amploare: Ar putea fi adoptată înainte de alegeri