Autoritatea financiară din SUA cere sancțiuni pentru Elon Musk din cauza comportamentului său în cazul preluării Twitter

Într-un dosar depus la curtea federală din San Francisco, SEC a declarat că moţiunea pentru sancţiuni va solicita un ordin care să arate motivul pentru care Musk nu ar trebui să fie sancţionat pentru sfidare civilă pentru că a aşteptat până la trei ore înainte de mărturia programată pentru 10 septembrie, pentru a anunţa că nu se va prezenta.

Musk, ale cărui afaceri includ producătorul de maşini electrice Tesla şi compania de rachete SpaceX şi care este cea mai bogată persoană din lume, a mers în acea zi la Cape Canaveral din Florida pentru a supraveghea lansarea misiunii SpaceX Polaris Dawn.

Însă SEC a spus că, în calitate de director tehnic al SpaceX, Musk ”cu siguranţă ştia deja” de lansarea planificată, deoarece compania discutase despre asta cu două zile mai devreme. A spus că acţiunile lui Musk au încălcat o decizie judecătorească din 31 mai prin care îi impunea mărturia.

”Scuza lui Musk în sine miroase a joc. Instanţa trebuie să precizeze că jocurile şi tacticile de întârziere ale lui Musk trebuie să înceteze”, a scris avocatul SEC Robin Andrews.

Alex Spiro, un avocat al lui Musk, a calificat sancţiunile ”drastice” şi inutile, spunând că absenţa lui Musk de la lansare ar fi putut pune în pericol viaţa astronauţilor şi că mărturia sa a fost reprogramată pentru 3 octombrie.

Eşecul lui Musk de a depune mărturie pe 10 septembrie a rezultat dintr-o ”urgenţă” pe care nu a provocat-o şi ”nu există niciun motiv să credem că o astfel de urgenţă va reapare”, a scris Spiro.

Un purtător de cuvânt al SEC a refuzat să comenteze, deşi autoritatea de reglementare a spus în dosarul instanţei că nimic nu îl descurajează pe Musk să nu se prezinte pe 3 octombrie.

SEC investighează dacă Musk a încălcat legile privind valorile mobiliare la începutul anului 2022, când a început să acumuleze acţiuni Twitter.

Musk a fost criticat, inclusiv de către acţionarii Twitter, pentru că a aşteptat cel puţin 10 zile prea mult pentru a dezvălui că cumpără acţiuni Twitter.

Investitorii trebuie să declare atunci când ajung la o deţinere de 5% la companii listate la bursă.

Musk a dezvăluit în cele din urmă o participaţie de 9,2% pe Twitter şi, la scurt timp după aceea, s-a oferit să cumpere întreaga companie.

În iulie, Musk a spus că a înţeles greşit cerinţele de dezvăluire ale SEC şi că ”toate indiciile” sugerează că întârzierea sa a fost ”o greşeală”.

SEC l-a dat în judecată pe Musk în octombrie anul trecut, după ce acesta a ratat un interviu programat la biroul său din San Francisco.

Musk a spus că SEC încearcă să-l ”hărţuiască” prin citaţii. El este de mult în conflict cu SEC, inclusiv după ce aceasta l-a dat în judecată în 2018 pentru postările sale pe Twitter, despre retragerea Tesla de la bursă.

Miliardarul a soluţionat acel proces plătind o amendă de 20 de milioane de dolari, acceptând ca avocaţii Tesla să revizuiască unele postări în avans şi renunţând la rolul său de preşedinte al Tesla.

Meteorologii și polițiștii au lansat avertizări: Ceață densă în mijlocul țării

Lumea ştiinţifică este bulversată: o bucată de cărbune găsită în Rusia conține ceva ce nu poate fi explicat