Autorităţile din Japonia ordonă evacuarea insulei Akuseki, în urma unui cutremur violent

#image_title

Locuitorilor li s-a cerut să evacueze către ”o curte a unei şcoli, pe Insula Akuseki”, a declarat AFP un oficial municipal.

Acest apel a avut loc în urma unui seism de magnitudinea 5,5, joi, în apropiere de Akuseki.

Miercuri s-a înregistrat un cutremur de aceeaşi magnitudine.

Akuseki face parte din arhipelagul Tokara, situat la sud de regiunea Kyushu, care a fost zguduită de peste 1.031 de seisme începând de la 21 iunie.

Nicio pagubă majoră nu a fost semnalată. Şapte dintre cele 12 insule izolate ale arhipelagului Tokara sunt locuite, în total de 700 de persoane.

”În zonele în care zguduiturile au fost puternice, riscul surpării caselor şi alunecărilor de teren este mare”, a avertizat directorul diviziei de observare a cutremurelor şi tsunami-urilor de la Agenţia Meteorologică japoneză (JMA), Ayataka Ebita.

”Fiţi atenţi la cutremure de o magnitudine similară în viitorul apropiat”, a avertizat el.

Potrivit lui Ayataka Ebita, nu există, în schimb, niciun risc de tsunami în urma cutremurului de joi.

O perioadă similară de o activitate seismică intensă a avut loc în regiunea Tokara în septembrie 2023, când s-au înregistrat 346 de seisme, potrivit JMA.

Japonia este una dintre cele mai active ţări din lume pe plan seismic, fiind situată deasupra a patru plăci tectonice majore, de-a lungul marginii de vest a Centurii de Foc a Pacificului.

Arhipelagul – care are 125 de milioane de locuitori – înregistrează de obicei aproximativ 1.500 de cutremure pe an – adică 18% dintre cutremurele din lume.

Marţi, Guvernul japonez a prezentat un nou plan actualizat de pregătire de catastrofe, apreciind că mai sunt multe de făcut în vederea unei limitări a consecinţelor unui eventual ”mega-cutremur”, care se poate solda cu până la 300.000 de morţi în arhipelag.

Autorităţile sunt îngrijorate mai ales de un cutremur major în Fosa Nankai, o depresiune submarină cu o adîncime de 800 de kilometri, care se află la coasta la Oceanul Pacific

Asemenea cutremure au loc la o dată la aproximativ 100 sau 200 de ani, iar ultimul a avut loc în 1946.

În ianuarie, un panel guvernamental a crescut la 75-82% probabilitatea unui cutremur puternic în această regiune în următorii 30 de ani.

În martie, Guvernul a publicat o nouă estimare, potrivit căreia un asemenea cutremur, urmat de un tusnami, s-ar putea solda cu până la 298.000 de morţi şi provoca pagube de până la 1.680 de miliarde de euro.

Aceste anunţuri făcute de către Gvern marţi intervin în contextul în care temeri nefondate, răspândite pe reţele de socializare, i-au descurajat pe unii turişti străini să viziteze Japonia în această vară, din cauza unui manga reeditat în 2021 care prezice o catastrofă majoră la 5 iulie 2025.

”Ştim că asemenea poveşti circulă, dar este o înşelătorie”, declară Ayataka Ebita de la JMA.

”Cu ştiinţa şi tehnologia de astăzi nu este posibil să se prezică seismele”, a subliniat el.

În 2011, un cutremur de magnitudinea 9,0 a declanşat un tsunami care s-a soldat cu 18.500 de morţi sau dispăruţi şi care a provocat o fuziune devastatoare a unui reactor al Centralei Nucleare de la Fukushima.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un centru pentru elevii cu adicţii va fi amenajat în incinta unui colegiu tehnic din Iași

VIDEO Șeful NATO, atac dezlănțuit împotriva lui Serghei Lavrov: ‘E şeful diplomaţiei ruse de la naşterea lui Iisus Hristos’