Autoritățile sanitare, în alertă: Un virus asemănător Ebola omoară oamenii; Se descoperă târziu, când sângerează ochii

 

Un locuitor din Iowa, SUA, a murit din cauza unui virus asemănător Ebola, care face ca bolnavii să sângereze din globii oculari, în timp ce  departamentul de stat pentru sănătate emite o alertă. Pacientul se întorsese în Statele Unite din Africa de Vest la începutul acestei luni, aducând cu el boala cunoscută sub numele de febra Lassa, rar întâlnită în Statele Unite, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Persoana nu a fost bolnavă în timpul călătoriei, ceea ce înseamnă că riscul pentru ceilalți pasageri ai companiei aeriene este „extrem de scăzut”, au declarat oficialii Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Pacienții nu sunt considerați infecțioși înainte de apariția simptomelor, iar virusul nu se răspândește prin contact ocazional.

Un rezident din Iowa a murit după ce a contractat o boală virală înspăimântătoare, febra Lassa, similară cu Ebola, care face ca  victimele să sângereze din globii oculari. Boala virală este endemică în mai multe țări din Africa de Vest și este transmisă de rozătoare

Pacientul, care nu a fost identificat public, a fost plasat în izolare în spitalul de la University of Iowa Health Care Medical Center din Iowa City. Luni, testele efectuate de Nebraska Laboratory Response Network au arătat că pacientul a murit din cauza febrei Lassa. Dacă rezultatele sunt confirmate, cazul din Iowa ar fi al nouălea caz cunoscut de febră Lassa din 1969 la călătorii care se întorc în SUA din zonele în care se întâlnește boala.

Simptomele sunt foarte comune

CDC ajută în prezent autoritățile sanitare din Iowa să identifice persoanele care au fost în contact cu pacientul după debutul simptomelor. Persoanele identificate ca fiind în contact apropiat vor fi monitorizate timp de trei săptămâni. Febra Lassa, care este cauzată de virusul Lassa, este o boală relativ frecventă în Africa de Vest, cu între 100 000 și 300 000 de cazuri diagnosticate în fiecare an și aproximativ 5 000 de decese.

Simptomele sunt de obicei ușoare și includ febră, oboseală și dureri de cap, dar unele persoane pot dezvolta vărsături, dificultăți de respirație, umflături faciale și dureri în spate, piept sau stomac.

Autoritățile sanitare locale și de stat încearcă să afle cum s-a infectat pacientul. Se crede că acesta a fost în contact cu rozătoare în Africa de Vest. Virusul în sine este purtat de rozătoare și se transmite la om prin contactul cu urina sau excrementele animalelor infectate. În cazuri rare, poate fi transmis oamenilor prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane bolnave, prin membranele mucoase sau prin contact sexual, potrivit Daily Mail.

Febra Lassa a fost denumită după orașul nigerian în care medicii pregătiți în Occident au observat-o pentru prima dată în 1969.

CE ESTE FEBRA LASSA?

Febra Lassa a fost denumită după orașul nigerian în care medicii pregătiți în Occident au observat-o pentru prima dată în 1969.  Acesta aparține familiei Arenaviridae.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 80 % dintre persoanele infectate nu vor dezvolta niciun simptom. Dar virusul are o rată de mortalitate de aproximativ 1 %.

Potrivit OMS, febra Lassa este endemică în Nigeria și în alte câteva țări de pe coasta de vest a Africii, inclusiv Liberia și Guineea.

Simptomele încep cu dureri de cap, dureri de gât și vărsături, dar poate declanșa sângerări din gură, nas sau vagin. Cu toate acestea, ele evoluează treptat spre șoc, convulsii, tremurături, dezorientare și comă fără tratament prompt.

Un sfert dintre pacienți vor prezenta, de asemenea, surditate temporară care va reveni în cele din urmă, se arată în literatura medicală.

Femeile însărcinate care contractează boala la sfârșitul sarcinii au 80 % șanse să își piardă copilul sau să moară ele însele.

Boala poate fi transmisă fie de șobolani, fie de la persoană la persoană, prin expunerea la fluidele corporale ale unei persoane infectate.

Localitățile cu primari harnici ar putea primi mai mulți bani de la stat

Trei oferte au fost depuse pentru construirea primului lot al autostrăzii Paşcani-Suceava