„Noi avem conferinţe internaţionale care merg numai pe poluare şi schimbările climatice. Asta este provocarea acestui deceniu, iar astmul este tributar acestor factori. Şi când spun asta nu mă refer la factorii vechi, alergeni, fumat, sunt şi medicaţii care dau astm.
Vorbesc despre aceste particule poluante pe care le putem găsi în mediul înconjurător. Este şi poluarea casnică despre care nu avem voie să uităm, pentru că, de obicei, în afară de fumatul pasiv, avem particulele care se degajă din ceea ce folosim pentru curăţenia în casa respectivă, la care bineînţeles că se adaugă elemente vechi precum mucegaiul sau, dacă intrăm în amănunte, o serie de particule degajate din mobilier, din carpete, din dezinfectanţii pe care îi folosim. Tot ceea ce folosim în bucătărie poate să fie o sursă de exacerbare în aceste forme de astm”, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, la emisiunea Academia de Sănătate.
„În ceea ce priveşte detergenţii, în clipa în care deschidem un recipient şi îl păstrăm în casă, chiar într-o debara, există un risc de expunere care este inducător de criză. Deci mare atenţie ce ţinem în casă, ce folosim la curăţenie şi vă mai dau un exemplu: există o predispoziţie indusă de expunerea profesională, iar aici coafezele au în special această problemă prin expunerea la utilizarea spray-urilor, a fixativelor care sunt generatoare de crize şi pot fi cu expunere directă. Iar dacă ne gândim la mediul ambiental, este expunerea la particulele diesel, un alt agent provocator de crize de sufocare.
Am pacienţi care în afară de ‘bogăţia’ de crize pe care le au la alergeni, îmi spun clar că sunt alergici la parfum, deodorant. Există şi acest tip de expunere indirectă. Atenţie şi la acele parfumuri pentru casă, care la mişcare eliberează parfumul şi dau o atmosferă plăcută, şi ele pot fi surse de crize de astm la un moment dat”, a mai explicat prof. dr. Florin Mihălțan.