El spune că, prin declaraţiile sale, Donald Trump pare „să valideze neo-imperialismul rus şi chinez, încercând să antreneze Statele Unite într-un turbion global din care acestea să iasă învingătoare”,
„Donald Trump începe un nou mandat la Casa Albă după o pauză de patru ani. O situaţie inedită, căci de la Grover Cleveland în 1892 niciun alt preşedinte nu a mai fost în această postură. Şi ca vârstă Donald Trump este cel mai în vârstă preşedinte care începe un mandat, fiind cu cinci luni mai vârstnic decât Biden la debutul mandatului său în 2021. Dar, dincolo de aceste ciudăţenii, al doilea mandat al lui Donald Trump stă sub semnul schimbării radicale de direcţie”, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Cristian Pîrvulescu.
Pe de o parte, spune analistul, Trump a anunţat că pregăteşte aproximativ 100 de ordine executive pentru prima zi a preşedinţiei sale, astfel încât să distrugă moştenirea administraţiei Biden.
„Cât de dură va fi această lovitură se va vedea, dar mulţi cred că State Unite vor intra într-o nouă eră. Între cele, probabil, 100 de ordine executive vor fi cele privind migraţia, probabil cea mai importantă măsură aşteptată de susţinătorii MAGA, dar şi măsurile privind răsturnarea agendei climatice a administraţiei Biden. Dar ordinele executive sunt mai degrabă un simbol, iar nu o politică. Ordinele executive nu pot schimba o lege sau o reglementare, dar pentru Trump acest lucru nu pare să aibă vreo importanţă. Dacă ordinele executive vor exceda cadrul legal, ele vor fi anulate în instanţă. Dar mesajul privind schimbarea totală a politicii va fi fost spus!”, a punctat Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu este de părere că noul preşedintele american va încerca să schimbe direcţia cât va putea de repede
„Cu un Congres obedient, chiar dacă în Camera Reprezentaţilor majoritatea este de doar patru voturi, iar în Senat mai există încă o minoritate de vechi republicani, şi o Curte Supremă dominată de conservatori – din cei nouă judecători, şase sunt conservatori, din care trei numiţi de Trump în primul său mandat – noul preşedintele american va încerca să schimbe direcţia cât va putea de repede. Iar faţă de precedentul mandat nu vor mai exista membri ai echipei sale care să reuşească să modereze deciziile şi să se împotrivească exceselor. O autentică Curte pare să se instaleze la Washington. Vor fi patru ani – din care primii doi, până la alegerile de la jumătatea mandatului, vor fi fără o opoziţie puternică – în care Trump şi Musk vor încerca să transforme America dintr-o democraţie liberală, aşa cum a fost permanent de la declararea independenţei sale, într-un stat capitalist dezinhibat”, a detaliat Pîrvulescu.
Analistul politic a remarcat însă că tendinţele neo-imperialiste asociate conservatorismului MAGA şi libertarianismul dezinhibat de tip Musk sunt, chiar prin natura lor, în contradicţie, iar această contradicţie riscă să devină principala problemă a noii administraţii de la Washington.
„Prin declaraţiile sale Donald Trump pare să valideze neo-imperialismul rus şi chinez, încercând să antreneze Statele Unite într-un turbion global din care acestea să iasă învingătoare. Nu ar fi vorba de un nou tip de multilateralism, nici de o împărţire între noile „imperii” a zonelor de influenţă, ci de o re-validare a poziţiei Americii ca singur factor de putere global. Deja în primul său mandat Donald Trump lăsa să se înţeleagă că sloganul său „America First” („Mai Întâi America”) ascunde ideea unei lumi care să fie „America only” („Numai pentru America”). Iar pe plan extern, ideologia MAGA nu este expresia unui naţionalism alb izolaţionist, cum cred susţinătorii săi, ci o lume în care America este singura putere mondială. Doar că s-ar putea întâmpla ca singura victimă în această confruntare geostrategică să fie democraţia liberală”, a susţinut Pîrvulescu.
Potrivit profesorului Pîrvulescu, Donald Trump nu este în dezacord cu alte state pentru că vrea să acţioneze unilateral, ci pentru că vrea să impună propria sa cale.
„Calea lui Trump, nu o cale a Americii. Iar cum timpul nu îi este favorabil – având, cel mai probabil, doar doi ani la dispoziţie, până la alegerile de la mijlocul mandatului – va face tot ce îi stă în putinţă ca lumea să se schimbe peste noapte după chipul şi asemănarea sa. Pentru aceasta, cum a făcut în primul său mandat, va încerca să instituie penalităţi împotriva tuturor celor care – urbi et orbi – nu sunt de acord cu el”, a arătat analistul politic.
Cristian Pîrvulescu a afirmat, de asemenea, că pe plan intern Donald Trump va încerca nu numai să reducă liberalii la tăcere, ci şi să transforme liberalismul într-o relicvă, iar pe plan extern va impune poziţia potrivit căreia „doar americanii ar avea dreptul să stabilească reguli internaţionale”.
„Iar ceea ce va urma nu va avea echivalent în istoria tumultoasă a Americii. Căci în întreaga sa istorie America a fost democratică pentru că a fost liberală. Dacă va reuşi să supravieţuiască acestei încercări, democraţia americană va dovedi într-adevăr că este rezilientă. Pe plan extern, Trump şi echipa sa consideră că doar americanii ar avea dreptul să stabilească reguli internaţionale în materie de economie sau securitate. Acele state care nu ar fi de acord cu această poziţie riscă să fie sancţionate”, a opinat Cristian Pîrvulescu.
Profesorul Pîrvulescu a subliniat că România nu poate avea interese diferite de cele europene. „Orice abordare izolaţionistă şi unilaterală în raport cu SUA va avea consecinţe asupra poziţiei ţării noastre în concertul european. Iar România are deja un Parteneriat consolidat cu SUA”, a punctat el.