Avocații acestuia afirmă că există cel puțin 12 cazuri similare în Coventry, considerând situația „vârful aisbergului”.
Conform recomandărilor medicale, temozolomida, medicamentul de chimioterapie administrat pacientului, nu ar trebui utilizată mai mult de șase luni. Cu toate acestea, bărbatul a primit tratament timp de peste 15 ani. Acest abuz a fost descoperit abia după pensionarea medicului său curant, profesorul Ian Brown, când un nou consultant a constatat că ciclurile de chimioterapie de patru săptămâni nu erau necesare. În prezent, profesorul Ian Brown este sub investigație, având restricții provizorii care îi interzic să prescrie sau să administreze chimioterapie.
Bărbatul, tratat la University Hospital Coventry inițial pentru o tumoră cerebrală canceroasă, a suferit efecte secundare severe, inclusiv oboseală, dureri articulare, greață și ulcere bucale.
Directorul executiv al trustului medical, profesorul Andy Hardy, a admis că tratamentul primit nu s-a bazat pe dovezi științifice și și-a cerut scuze: „Nu pot imagina impactul asupra vieții sale. Îmi cer scuze în numele trustului pentru tratamentul inutil la care a fost supus.”
Impactul asupra vieții pacientului
Fiona Tinsley, avocat specializat în neglijență medicală, a declarat: „Chimioterapia prelungită a avut un impact devastator asupra sănătății și calității vieții clientului nostru. Aceasta i-a afectat educația, cariera și viața personală, făcând extrem de stresantă întemeierea unei familii.”, potrivit BBC.
University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust a confirmat că temozolomida ar trebui administrată doar șase luni și a demarat o anchetă internă. Profesorul Hardy a declarat: „Luăm acuzațiile foarte în serios și vom analiza ce măsuri suplimentare sunt necesare după finalizarea revizuirii.”
Temozolomida este utilizată pentru a trata glioblastomul, o formă agresivă de tumoră cerebrală. Rata de supraviețuire pe termen lung pentru acest tip de cancer este de doar 2%.