Avocatul păgubiților Nordis dă amănunte incendiare în scandalul momentului: O lege pentru protejarea clienților e blocată din 2019 fix la Comisia Juridică

Paul Dumbrăvanu, avocatul unora dintre păgubiții Nordis, a declarat vineri, pentru B1 TV, că încă de acum câțiva ani există un proiect de lege care reglementează piața imobiliară, în sensul în care clienții să fie protejați de țepe. Proiectul a trecut de Senat în 2019, iar de atunci zace în sertarele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Din 2020 până la finele anului trecut, Comisia în cauză a fost condusă de nimeni alta decât Laura Vicol, soția lui Vladimir Ciorbă, patronul Nordis.

Dumbrăvanu a mai acuzat că intenționat sunt lăsate portițe legislative și intenționat instituțiile de control din domeniu sunt subdimensionate, astfel încât ”dezvoltatorii” să nu fie deranjați, scrie b1tv.ro.

Acesta a mai afirmat, printre altele, că nici nu sunt declarate materialele de construcții folosite la ridicarea blocurilor. Ocazie cu care a amintit de tragediile din Turcia ce au avut loc tocmai din cauza neregulilor de construire.

Întrebat dacă există vreo inițiativă legislativă care i-ar fi putut proteja pe clienți de eventuale țepe, dar care e ținută în sertarele Parlametului, Paul Dumbrăvanu a răspuns: „Da, categoric, există din 2019 în Parlament. A fost trecută de Senat acea lege în 2019. Apoi, din 2019 până azi, a rămas la Comisia Juridică a Camerei Deputaților și acea lege menționa exact chestiuni legate de avansul care nu va ajunge la dezvoltator direct decât pentru fază de execuție și va putea retrage banii doar dacă execută lucrările și finalizează construcția, menționa de asigurări pe care dezvoltatorii ar trebui să le aibă înainte de a începe orice discuție cu clientul, o listă cu criterii pentru ca un dezvoltator să se încadreze și să poată construi, cum e în Polonia, Germania, Marea Britanie și peste tot în Europa”.

„Nu s-a dorit, înțeleg că nu există voință politică, ci există această voință politică de a extrage din joben, când intervin chestiuni ca aceasta cu Nordis, doar câte o clauză din lege și nu a rezolva problema în integralitatea ei”, a continuat avocatul.

Despre noile propuneri legislative ale parlamentarilor, Dumbrăvanu a spus că sunt „doar de fațadă pentru a liniști anumite, să spunem, persoane care acum au problemă punctuală, dar în toată România avem probleme de genul acesta”.

El s-a arătat apoi revoltat că la discuțiile pe subiect de săptămâna viitoare, din Parlament, sunt chemați dezvoltatorii imobiliari și notarii, dar nu și oamenii care au interes direct, evident, să nu fie țepuiți!: „Discuția e de ce am putea să facem o reglementare foarte bună dacă ar deranja foarte mulți oameni de-ai noștri?”.

Avocatul a mai afirmat că proiectul de lege din 2019 e bun, iar propunerea de acum, cu limitarea avansului, n-are niciun efect deoarece dezvoltatorul tot poate să fugă cu banii, oricâți ar fi ei.

Paul Dumbrăvanu a explicat apoi că ar fi corect ca un potențial dezvoltator să aibă niște bani ai săi, o sumă consistentă, înainte de a începe ridicarea blocurilor, nu să înceapă afacerea practic pe banii altora. Peste tot în Europa, a punctat el, dezvoltatorul trebuie să pornească afacerea de la un capital al său propriu, consistent.

De asemenea, n-ar trebui să fii dezvoltator imobiliar dacă ai cazier penal, probleme fiscale ori dacă n-ai suficienți muncitori. „La noi se poate orice în momentul de față”, a mai spus Paul Dumbrăvanu.

Întrebat dacă se poate spune că dezvoltatorii Nordis au beneficiat de un sprijin politic important, avocatul a răspuns: „Categoric! Eu am studiat fenomenul ăsta de evaziune fiscală din domeniul imobiliar și lucrurile sunt extrem de grave, că se cifrează undeva la 3 – 4 miliarde de euro această zonă gri din zona imobiliară, având în vedere că sunt foarte multe probleme care au legătură cu TVA-ul neîncasat, evaziunea fiscală din TVA, zona aceasta de materiale de construcții care nu știm ce proveniență are și, Doamne ferește!, uitați-vă în Turcia sau alte țări ce s-a putut întâmpla de la materiale de construcție care n-au fost declarate. N-avem organe de control care să meargă pe teren, că aceste structuri de control din domeniul construcțiilor sunt subdimensionate intenționat pentru a nu face față”.

Totodată, numind instituțiile în cauză, Paul Dumbrăvanu s-a referit la Inspectoratul de Stat în Construcții: „Înțeleg că a existat o complicitate în mod evident din cercetări, adică așa se discută, eu n-am acces la dosarul respectiv”. De asemenea, acesta a invocat și zona de administrație, de unde pornesc avizele și autorizațiile.

Ilie Bolojan: Va fi o campanie dificilă, în care indiferent cine va fi candidatul celor furioşi, celor nemulţumiţi, cu siguranţă va avea un sprijin consistent

Răsturnare de situație – Cumnatul lui Mircea Geoană, din nou în arest pentru cel puțin 40 de zile