Împrumuturile vor fi direcționate către companii din sectoarele agroalimentar, producție, farmaceutic, transport și logistică, precum și către proiecte de securitate energetică. Mecanismul reprezintă cel mai mare sistem de partajare a riscurilor implementat în Ucraina de la începutul războiului, conform Kyiv Independent.
Din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, BERD se va concentra pe sprijinirea proiectelor de energie distribuită și regenerabilă.
Forțele ruse au avariat majoritatea centralelor termice ucrainene și aproximativ 30% din centralele electrice, perturbând aproape două treimi din producția națională de energie electrică.
Aproape o treime din finanțarea acordată de BERD Ucrainei în timpul războiului – 2,4 miliarde de euro – a fost destinată sectorului energetic, incluzând sprijin pentru companiile de stat de transport al energiei și finanțare pentru hidroenergie.
BERD și-a exprimat și interesul pentru dezvoltarea unui zăcământ de grafit natural din Ucraina, în urma acordului dintre SUA și Ucraina privind mineralele. Grafitul este un material strategic folosit în baterii și aplicații de apărare. Banca va lansa a doua fază a digitalizării arhivei geologice a țării pentru a face mai accesibile informațiile despre zăcămintele minerale.
De la invazia rusă din 2022, BERD a investit peste 7,2 miliarde de euro în economia Ucrainei.