PKO BP, cea mai mare bancă din Polonia, va rămâne activă în furnizarea de finanţare pentru industria de apărare a ţării, a declarat joi CEO-ul Szymon Midera, după ce instituţia financiară a raportat rezultate puternice pentru trimestrul doi, transmite Reuters.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia încearcă să-şi îmbunătăţească apărarea, oficialii guvernamentali angajându-se să sporească cheltuielile cu armele, crescând cererea de finanţare prin datorii.
PKO BP ia deja parte la eforturile de consolidare a industriei de apărare prin acordarea de finanţare Grupului de Armament al Poloniei şi achiziţionarea de obligaţiuni de la Fondul de Sprijin al Forţelor Armate, a spus CEO-ul.
”Astăzi suntem deja activi pe acest domeniu, avem limite (de credit) pentru PGZ şi suntem gata să le creştem…”, a spus CEO-ul reporterilor, întrebat despre rolul finanţării sectorului de apărare în noua strategie a băncii care urmează să fie dezvăluită în toamnă.
Joi mai devreme, PKO BP a raportat o cvadruplare a profitului net în al doilea trimestru, determinată în principal de scăderea provizioanelor pentru creditele ipotecare în franci elveţieni şi de creşterea puternică a activităţii sale de bază.
Profitul a urcat la 2,35 miliarde de zloţi (611,61 milioane de dolari), în timp ce rezervele pentru riscuri juridice asociate cu împrumuturile în franci elveţieni au scăzut cu 60%, până la puţin sub 1 miliard de zloţi, deoarece aproape cu 20% mai puţini debitori au decis să-şi aducă cazul în justiţie în acest trimestru.
La fel ca majoritatea băncilor poloneze, PKO BP se confruntă cu consecinţele datorate creditelor ipotecare în franci elveţieni, cândva populare, care au costat sectorul bancar peste 80 de miliarde de zloţi din 2021, depăşind profitul net al băncilor pentru aceeaşi perioadă cu peste 25 de miliarde de zloţi, pe baza datelor oficiale.
Dacă este lăsată neschimbată, problema ipotecară în franci elveţieni ar putea rămâne o pierdere pentru profitul sectorului pentru încă 12 până la 15 ani, arată datele Asociaţiei Băncilor Poloneze.