El a fost găsit vinovat de delapidare de fonduri folosind funcția sa oficială și de abuz de autoritate. De asemenea, a fost amendat cu 800 de mii de ruble și are interdicție să dețină funcții de conducere în instituții de credit timp de trei ani.
Verdictul a fost anunțat de judecătorul Alexei Krivoruchko de pe „lista Magnițki”. El a decis să recupereze 28,7 miliarde de ruble de la Pugachev în favoarea părții vătămate.
Ce spune acuzarea
Potrivit anchetei, Pugaciov, cu ajutorul subordonaților săi, a furat 28,7 miliarde dintr-un împrumut de 40 de miliarde alocat de Banca Centrală. Aceste fonduri au fost retrase în conturile unei companii cipriote controlate de acesta. În plus, ancheta consideră că Pugachev a falimentat în mod deliberat Mezhprombank. Astfel, a dispus rezilierea contractelor de gajare în temeiul contractelor de împrumut încheiate anterior, ceea ce a dus la daune de 64,5 miliarde de ruble, după care banca a fost declarată în faliment. Anterior, Curtea de Arbitraj din Moscova a concluzionat că principalul motiv al falimentului a fost emiterea de împrumuturi negarantate în valoare de 125 de miliarde de ruble către peste 100 de firme.
Cine e bancherul
Pugaciov a părăsit Rusia în 2011, imediat după inițierea primului dosar penal împotriva sa privind falimentul deliberat al Mezhprombank, iar un an mai târziu a renunțat la cetățenia rusă.
Acum locuiește în Franța, care nu a fost de acord să-l extrădeze.
La mijlocul anilor 1990, Pugaciov a făcut parte din cercul apropiat al lui Vladimir Putin și, după demisia lui Boris Elțîn, a ajutat la finanțarea campaniei sale electorale. A fost unul dintre liderii sediului său electoral, pentru care a primit porecla de „bancherul lui Putin”.
După criza financiară din 2008, a avut mai multe conflicte cu mai mulți asociați ai președintelui rus, apoi au fost inițiate dosare penale împotriva lui, informează Moscow Times.
Pugaciov, în varstă de 54 de ani, susține că e victima unui complot al guvernului rus, care vrea să-i distrugă imperiul financiar.