Băncile europene se ‘înarmează’ pentru lupta cu gigantii americani, în a doua eră a lui Trump

După criza financiară din 2008-2009, băncile din zona euro şi Marea Britanie au fost afectate de profitabilitate scăzută şi economii slabe, în timp ce băncile americane au câştigat cotă de piaţă, în special în sectorul bancar de investiţii.

În acest context, acţiunile unor bănci precum JPMorgan, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au crescut considerabil, în timp ce indicele STOXX Europe 600 Banks a scăzut cu peste 1% săptămâna aceasta.

David Materazzi, CEO al platformei de tranzacţionare Galileo FX, a declarat că politica de dereglementare şi reduceri de taxe din SUA va sprijini băncile americane să crească volumul creditelor şi să optimizeze capitalul, un avantaj greu de egalat pentru băncile europene.

Spre deosebire de SUA, băncile europene sunt supuse unor reglementări stricte şi dobânzi scăzute, iar Banca Centrală Europeană estimează un randament al capitalurilor proprii de 5% pentru băncile din zona euro, comparativ cu 10% în SUA.

Unii politicieni europeni sunt deja precauţi în faţa unei noi perioade de dereglementare în SUA. Ministrul elveţian de finanţe, Karin Keller-Sutter, a declarat că a discutat cu omologul său britanic despre perspectivele reglementării bancare în SUA, subliniind importanţa unui echilibru între competitivitate şi stabilitate.

Sub o preşedinţie Trump, industria bancară americană se aşteaptă la relaxarea normelor de capital şi aprobărilor pentru fuziuni, precum şi la posibile modificări ale legii Dodd-Frank din 2010.

Băncile europene vor fi dezavantajate în faţa rivalelor americane, mai ales în ceea ce priveşte tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii.

Companiile din Bulgaria plănuiesc concedieri masive în 2025

CFR SA anunţă semnarea contractului pentru serviciile de consultanţă şi supervizare a proiectării şi execuţiei lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanţa – Etapa I, Valu lui Traian, în valoare de 11,7 milioane de lei