Banksy eliberează animalele de la Grădina Zoologică din Londra pentru a încheia seria intrigantă

Banksy a dezvăluit marţi a noua lucrare graffiti, surprinzând încă o dată publicul britanic. Între elefanţi, pelicani şi piranha, celebrul artist, a cărui identitate nu este cunoscută, a generat speculaţii cu privire la intenţiile sale, desenând animale pe zidurile Londrei în fiecare zi începând cu 5 august, deşi lucrările sale apar de obicei la distanţă de câteva luni.

El a publicat, aşa cum obişnuieşte, a noua lucrare pe contul său de Instagram: o gorilă care ridică o prelată pictată pe o cortină metalică la intrarea în grădina zoologică din Londra. Păsări şi un leu de mare ies la iveală, părând să evadeze din parcul de animale cu cei peste 10.000 de locuitori ai săi, în timp ce perechi de ochi sclipesc în întuneric. Un motiv în plus pentru a pune întrebări.

„Soţul meu crede că el eliberează animalele”, spune Sharmela Darne, un medic în vârstă de 50 de ani care vizitează grădina zoologică din nord-estul Angliei. „Poate că este vorba despre libertate şi incertitudine în faţa libertăţii”, spune ea, intervievată de AFP.

Într-adevăr, această lucrare pare să explice originea animalelor din graffiti-ul anterior. Potrivit BBC, această lucrare încheie frenezia animalelor care a început cu apariţia unei capre cocoţată pe zidul unei clădiri. Tot luni, un rinocer pictat a părut că se caţără pe o maşină abandonată.

Aceste apariţii au provocat numeroase teorii, artistul fiind angajat în cauze precum apărarea refugiaţilor şi situaţia dificilă a palestinienilor. Martorii intervievaţi de AFP în faţa operelor au sugerat referiri la criza climatică, la conflictul din Gaza şi la recentele revolte de extremă dreapta din Marea Britanie. The Observer, ziar de duminică, a afirmat că scopul era mai prozaic: să ridice moralul publicului într-o perioadă în care ştirile sunt sumbre.

În timp ce unele lucrări Banksy au fost scoase la licitaţie pentru milioane de euro, altele din serie au fost furate, demontate sau vandalizate.

Grădina zoologică din Londra a promis să o protejeze pe cea care a apărut pe teritoriul său, într-un mod care urmează să fie stabilit, a declarat pentru AFP unul dintre responsabilii săi, Karl Penman. Cu atât mai mult cu cât, în opinia sa, acesta ar putea fi ultima: „Cine ştie? Dacă acesta este sfârşitul, atunci ce sfârşit grozav!”. 

 

Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr spune că noua sa baterie se poate încărca mai repede decât cea a unei Tesla

Moody’s şi S&P se îndoiesc că Boeing va atinge obiectivele de producţie la sfârşitul acestui an