BAT România dotează Poliția de Frontieră cu 150 de camere LPR, în special în contextul intrării în spaţiul Schengen

„21 aprilie marchează, în România, Ziua naţională împotriva traficului ilicit de bunuri, un moment important pentru a conştientiza impactul sever al contrabandei asupra dezvoltării economice şi a comunităţilor. Industria legitimă are un rol esenţial în susţinerea eforturilor autorităţilor în combaterea acestui fenomen, prin furnizarea de expertiză şi investiţii în tehnologie, capabile să oprească traficul ilicit”, se arată într-un comunicat al producătorului de ţigarete, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, recent, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Siret – ITPF Sighetu Marmaţiei, împreună cu Autoritatea Vamală Română, au efectuat o captură semnificativă în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava. Astfel, în urma scanării şi a inspecţiei fizice a vehiculului, autorităţile au descoperit 267 de baxuri care conţineau 133.500 de pachete de ţigări ascunse în partea din faţă a semiremorcii, în spatele paleţilor cu materiale de construcţii. Valoarea estimată a capturii depăşeşte jumătate de milion de euro.

„Dotarea autorităţilor de aplicare a legii cu echipamentele necesare în lupta împotriva comerţului ilicit este esenţială, deoarece sporeşte capacitatea acestora de a detecta, investiga şi preveni activităţile ilegale, cum ar fi contrabanda, contrafacerea şi evaziunea fiscală. O tehnică avansată precum scanere, sisteme de supraveghere şi de analiză a datelor conferă autorităţilor mijloacele necesare în combaterea reţelelor infracţionale, pentru care adesea doar propria imaginaţie este limita în diversificarea acestor acţiuni ilegale. Rămânem un partener de nădejde în susţinerea eforturilor Poliţiei Române de Frontieră, ale căror rezultate considerabile în combaterea traficului ilicit contribuie la stabilitatea economică, la siguranţa publică şi la consolidarea unui mediu de afaceri mai sigur”, a declarat, în comunicatul citat, Ileana Dumitru, director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.

La rândul său, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor principal de poliţie Cornel Laurian Stoica, a subliniat că, în primele trei luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 10 milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de peste 7,5 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun.

„Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări alimentează şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată. În cursul acestui an au fost identificate şi destructurate două grupări infracţionale care au acţionat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul UE, având preocupări în sfera activităţilor ilicite de transport şi comercializarea unor cantităţi considerabile de produse accizabile, respectiv ţigarete. Pentru a combate fenomenul, vom continua să ne adaptăm misiunile, în dinamica şi în strânsa colaborare cu toţi factorii implicaţi”, a spus Stoica,

Conform datelor oficiale, traficul ilicit de ţigări prejudiciază, anual, statul român cu aproximativ două miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum naţional modernizat.

La ora actuală, România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic. În acelaşi timp, fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

O cercetare Novel Research relevă faptul că, în 2024, piaţa neagră a atins un nivel-record negativ pentru ultimii patru ani în România, respectiv 9% din totalul pieţei. Spre comparaţie, în 2023 media anuală a contrabandei a fost de 8,2%, în creştere cu peste un punct procentual faţă de anul anterior.

De asemenea, în prima parte a anului 2025, piaţa neagră a depăşit pragul de 10% din totalul consumului, comparativ cu 9,1% în noiembrie 2024. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa ilicită, cea mai mare pondere o deţine Duty Free (35,2%), urmată de Bulgaria – cu 32%.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Guvernul Trump anunţă că urmează să înceapă să recupereze datoriile studenţeşti neplătite. Cinci milioane de persoane aflate în faliment, vizate primele

Urmărit de Poliție, un șofer băut și fără permis a gonit orbește până a lovit o femeie și o mașină parcată