Bateriile pagerelor care au explodat în Liban, impregnate cu explozibilul imposibil de detectat, dezvoltat de ‘creierul’ Al-Qaida

 

Modul în care materialul exploziv a fost integrat în acumulatori a făcut ca acesta să devină extrem de dificil de detectat, a adăugat sursa citată de Rador Radio România.

Tetranitratul de pentaeritritol, prescurtat PETN, este aproape imposibil de detectat. În urmă cu mai mulți ani, artificierul-şef al Al Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), sauditul Ibrahim al-Asiri (ucis în 2017 în Yemen), dezvoltase acest tip de explozibil.

Pagere și Walkie-Talkie explozive

Hezbollah din Liban încă le dădea membrilor săi pagere noi, marca Gold Apollo, cu câteva ore înainte ca mii să explodeze săptămâna aceasta, au declarat două surse din domeniul securității, indicând faptul că grupul era încrezător că dispozitivele erau sigure, în ciuda unei scanări continue a kitului electronic pentru identificarea amenințărilor.

Un membru al miliției susținute de Iran a primit luni un pager nou care a explodat a doua zi, în timp ce era încă în cutie, a declarat una dintre surse. Un pager dat unui membru de rang înalt cu doar câteva zile înainte a rănit un subordonat când a explodat, a declarat a doua sursă.

Într-un atac aparent coordonat, dispozitivele marca Gold Apollo au fost detonate marți în bastioanele Hezbollah din sudul Libanului, suburbiile Beirutului și estul văii Bekaa.

Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile consecutive au ucis 37 de persoane, inclusiv cel puțin doi copii, și au rănit peste 3 000 de persoane.

Bateriile walkie-talkie-urilor erau înțesate cu un compus extrem de exploziv cunoscut sub numele de PETN, a declarat vineri pentru Reuters o altă sursă libaneză familiarizată cu componentele dispozitivului. Până la trei grame de explozibili ascunși în pagere au trecut neobservate timp de luni de zile de Hezbollah, a raportat Reuters la începutul acestei săptămâni.

 

Explozibilul, extrem de greu de detetctat

Una dintre sursele de securitate a declarat că a fost foarte greu să detecteze explozibilii „cu orice dispozitiv sau scaner”. Sursa nu a precizat prin ce tip de scanere a trecut Hezbollah pagerul.

Hezbollah a examinat pagerele după ce au fost livrate în Liban, începând din 2022, inclusiv călătorind cu ele prin aeroporturi pentru a se asigura că nu vor declanșa alarme, au declarat alte două surse pentru Reuters. În total, Reuters a vorbit cu șase surse familiarizate cu detaliile dispozitivelor explozive pentru acest articol. Sursele nu au precizat numele aeroporturilor în care au efectuat testele.

Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac, afirmând că acestea au fost fabricate de o companie din Europa care a primit licență pentru a utiliza marca firmei. Reuters nu a putut stabili unde au fost fabricate sau în ce moment au fost modificate.

Un lot de 5 000 de pagere a fost adus în Liban la începutul acestui an. Reuters a raportat anterior că Hezbollah a apelat la pagere în încercarea de a se sustrage supravegherii israeliene a telefoanelor sale mobile, ca urmare a uciderii unor comandanți de rang înalt în atacuri aeriene țintite în cursul anului trecut.

Ciucă: România nu a fost reprezentată de premierul Ciolacu la o întâlnire crucială cu Ursula von der Leyen

Un proiect gigant, început în perioada comunistă, este înviat de România și Bulgaria: Comisia Europeană a dat undă verde