Potrivit cardiologilor, consumul unei băuturi îndulcite cu zahăr după o masă bogată în sare favorizează deshidratarea, printr-un efect diuretic ce duce la pierderea lichidelor esențiale. Mai mult, zahărul crește nivelul insulinei, care, la rândul ei, amplifică retenția de sodiu, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și la un risc mai mare pentru apariția bolilor cardiovasculare.
Asocierea dintre sărat și dulce crește inflamația în organism și accelerează îngroșarea arterelor, crescând riscul de ateroscleroză, hipertensiune și alte afecțiuni cardiace.
Ce este recomandat să faci după o masă bogată în sare?
-
Bea multă apă simplă, eventual cu felii de lămâie sau castravete, pentru a sprijini rinichii în eliminarea excesului de sodiu.
-
Evită băuturile îndulcite, chiar și pe cele „fără zahăr”, deoarece îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative pe termen lung.
-
Consumă alimente bogate în potasiu, precum bananele, avocado sau spanacul, care ajută la echilibrarea tensiunii arteriale.
-
O plimbare de 15-20 de minute poate susține circulația și reglarea glicemiei.
Consumul frecvent și excesiv de sare, combinat cu băuturi dulci, poate duce la hipertensiune cronică și crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral, principalii factori de mortalitate la nivel global.