BCE a început să emită notificări de amenzi băncilor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile privind riscurile climatice

Banca Centrală Europeană (BCE) a început să emită notificări de amenzi băncilor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile definite de mult timp cu privire la dezvăluirea şi gestionarea riscului climatic, a declarat marţi pentru Reuters Irene Heemskerk, şefa centrului BCE pentru schimbări climatice, transmite Reuters.

BCE s-a plâns de mult timp că băncile nu îi îndeplinesc aşteptările de supraveghere cu privire la problemele climatice şi a avertizat că vor exista consecinţe financiare dacă  sunt ratatevtermenele-limită intermediare sau data-ţintă de sfârşit de an.

”Am spus deja că, dacă băncile nu se conformează, nu ne vom sfii de la măsurile de aplicare. Unele bănci nu au respectat acest termen interimar privind evaluarea semnificaţiei sau alte (aspecte) şi am emis deja penalităţi periodice”, a declarat Heemskerk la un eveniment Reuters Newsmaker.

Plăţile efective nu se efectuează imediat, dar băncile vor trebui să plătească dacă nu îşi respectă termenele de remediere, a spus Heemskerk.

”Şi amenda depinde de profiturile tale sau de mărimea băncii tale, aşa că ar putea fi destul de importantă”, a spus Heemskerk.

Numită la jumătatea anului 2021, Heemskerk a fost o figură cheie în definirea şi coordonarea eforturilor BCE de combatere a schimbărilor climatice, deoarece factorii de decizie au aprobat un plan de acţiune ca parte a unei revizuiri mai ample a strategiei.

Deşi unele dintre eforturile BCE au implicat politica monetară, aceasta s-a concentrat în primul rând pe supravegherea bancară, deoarece supraveghează puţin peste 100 dintre cei mai mari creditori ai zonei euro cu 20 de ţări.

Deşi băncile au făcut progrese substanţiale, BCE şi-a exprimat, de asemenea, frustrarea de-a lungul anilor faţă de cât de încet s-au mişcat şi a spus anul trecut că băncile care vorbesc cel mai mult despre problemele climatice fac cel mai puţin.

Dar riscurile pentru bănci şi pentru economie în general sunt imense, a spus BCE mai devreme, marţi, într-un articol din Buletinul Economic.

”Dacă lumea îşi urmează calea actuală a emisiilor şi continuă să exercite o presiune semnificativă asupra biodiversităţii (scenariul advers), pierderile pentru băncile din zona euro ar putea fi în medie de aproape trei ori mai mari decât ar fi într-un scenariu viitor aliniat la Paris şi eficient din punct de vedere al resurselor.”, potrivit articolului.

Cele mai mari pierderi ar avea loc în Germania, având în vedere cât de dependente sunt cele mai puternice sectoare economice ale ţării de nivelurile de biodiversitate, a spus BCE.

 

Suspectul înarmat din Florida, pus oficial sub acuzare pentru tentativă de asasinare a lui Trump

O grădină zoologică din Finlanda va da înapoi Chinei doi panda uriaşi, dând vina pe inflaţie – FOTO, VIDEO