BEC a publicat hotărârea – De ce ar putea președintele să candideze la parlamentare fără să demisioneze

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărârea interpretarea articolului 52, alineatul 5 din Legea nr. 208/2015 privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în contextul alegerilor parlamentare din 2024.

Potrivit hotărârii, un candidat independent este definit ca o persoană care se autopropune pentru a candida și care nu figurează pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice. Mai exact, persoanele care sunt incluse pe listele unui partid sau alianțe politice, chiar dacă nu sunt membri ai acestor entități, nu pot fi considerate candidați independenți.

În temeiul articolului 12 din aceeași lege, hotărârea subliniază faptul că statutul de candidat independent nu poate fi conferit unei persoane care acceptă propunerea de candidatură din partea unui partid sau alianțe, indiferent de apartenența politică.

Astfel, chiar dacă președintele are, conform Constituției, interdicție la statutul de membru de partid, o candidatură a acestuia pe listele unui partid, fără a deveni membru de partid, este posibilă în cadrul legal existent.

Potrivit unor surse din cadrul BEC, hotărârea a fost adoptată cu 10 voturi pentru și 5 voturi împotrivă.

content-image

content-image

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de ”candidat independent”.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Între timp, președintele Iohannis a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare, iar PNL a anunțat că retrage propunerea legislativă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Fotbal: Mallorca continuă să surprindă în campionatul Spaniei

Un TIR a lovit o clădire de pe marginea DN25 – Șoferul ar fi încercat să evite un cal