BEC a trimis circulară către toate birourile județene: Partidul DREPT și-a pierdut calitatea de partid parlamentar

În urma hotărârii din această seară, BEC a transmis o circulară către toate Birourile Electorale de Circumscripție județene, București și Diaspora, prin care informează că partidele parlamentare, care au așadar reprezentanți în birourile electorale în prima față de desemnare, sunt PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și Forța Dreptei.

content-image

La începutul lunii septembrie s-a anunțat formarea unui nou partid intitulat DREPT, la care au aderat 10 parlamentari veniți de la alte partide:

  • Lazăr Ion Marian (ex-USR);
  • Gheba Daniel Sorin (ex-AUR);
  • Ciornei Radu Tudor (ex-USR);
  • Florea Daniel (ex-AUR);
  • Liviu Ioan Balint (ex-PNL);
  • Gheorghe Pecingină (ex-PNL);
  • Daniel Liviu Toda (ex-USR);
  • Cristian Paul Ichim (ex-USR);
  • Calotă Florică Ică (ex-AUR);
  • Apjok Norbert (ex-UDMR).

În 5 septembrie, Biroul Electoral Central a fost constituit din reprezentanţii PSD, PNL, AUR, USR, UDMR, minorităţilor naţionale şi ai Forţei Drepte, fiind respinsă propunerea de completare a BEC cu reprezentantul Partidului Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT).

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că DREPT este partid parlamentar și trebuie să aibă reprezentant în BEC

După ce a reușit să intre în BEC, președintele partidului, Vlad Gheorghe, a anunțat excluderea tuturor parlamentarilor, ceea ce a dus la pierderea statutului de partid parlamentar.

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, în ședința din 20 septembrie 2024, o hotărâre referitoare la interpretarea prevederilor Legii nr. 208/2015, privind organizarea alegerilor parlamentare.

Hotărârea vizează clarificarea dispozițiilor prevăzute în articolul 118^1 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, ce reglementează condițiile pentru partidele politice care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare. Potrivit acestei hotărâri, condiția referitoare la numărul minim de 7 senatori sau 10 deputați care sunt membri ai unui partid politic trebuie îndeplinită neîntrerupt pe toată durata perioadei electorale.

Consecința acestei hotărâri este excluderea Partidului DREPT din rândul formațiunilor care au dreptul la reprezentanți în secțiile de votare.

BEC a întrerupt practic fraudarea legii electorale. Prin Hotărârea adoptată s-a interpretat că partidele parlamentare asimilate (care au 10 deputați și șapte senatori) trebuie să îndeplinească această condiție pentru a fi de drept în birourile electorale pe toată perioada procesului electoral, până la publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial. Altfel acestea pot intra în birouri doar în funcție de numărul de canditaturi depuse și/sau prin tragere la sorți.

Măsura dă posibilitatea celorlalți competitori electorali să participe activ, așa cum și partidele parlamentare de drept – adică cele care au obținut mandate – au o serie de condiții de îndeplinit, așa și pentru cele asimilate s-a interpretat că această condiție a numărului de deputați sau senatori trebuie îndeplinită pe tot parcursul electoral.

Netanyahu, mesaj către poporul libanez: Războiul Israelului nu este cu voi, războiul nostru este cu Hezbollah. Pentru prea mult timp Hezbollah v-a folosit ca scuturi umane

Vouchere de 15.000 de lei pentru electrocasnice, din fonduri europene. Câciu: ‘Miercuri sper să avem gata’