Smotrich l-a acuzat, de asemenea, pe premierul Benjamin Netanyahu că nu a reuşit să se asigure că armata israeliană respectă directivele guvernului în războiul împotriva Hamas în Gaza. El a declarat că ia în considerare „următorii paşi”, dar a evitat să ameninţe în mod explicit că va părăsi coaliţia guvernamentală.
Comentariile lui Smotrich vin cu o zi înainte ca Netanyahu să aibă discuţii la Washington cu preşedintele Donald Trump în legătură cu o propunere susţinută de SUA pentru un armistiţiu de 60 de zile în Gaza.
„Cabinetul şi premierul au comis ieri o greşeală gravă aprobând intrarea ajutoarelor pe o rută de care beneficiază Hamas”, a declarat Smotrich pe X, argumentând că ajutoarele vor ajunge în cele din urmă la gruparea islamistă şi vor servi drept „sprijin logistic pentru inamic pe timp de război”.
Guvernul israelian nu a anunţat nicio modificare a politicii sale de ajutor în Gaza. Presa israeliană a informat că guvernul a votat în favoarea acordării unor ajutoare suplimentare în nordul Fâşiei Gaza. Doi oficiali israelieni declaraseră pe 27 iunie că guvernul a oprit temporar intrarea ajutorului umanitar în nordul Fâşiei Gaza.
În mai, Israelul a ridicat parţial blocada de aproape trei luni asupra ajutorului umanitar.
Presiunea publică din Israel asupra lui Netanyahu pentru a asigura un armistiţiu permanent este în creştere, o mişcare la care se opun unii membri radicali ai coaliţiei sale de dreapta.
O echipă israeliană a plecat duminică în Qatar pentru discuţii în legătură cu un posibil acord de eliberare a ostaticilor din Gaza şi de încetare a focului.
Smotrich, care în ianuarie a ameninţat că va retrage partidul său, Sionismul Religios, din guvern dacă Israelul va accepta încetarea completă a războiului înainte de a-şi atinge obiectivele, nu a menţionat încetarea focului în criticile sale formulate duminică la adresa lui Netanyahu.
Coaliţia de dreapta deţine o majoritate parlamentară fragilă, deşi unii parlamentari din opoziţie s-au oferit să sprijine guvernul pentru a nu se prăbuşi, dacă se va ajunge la un acord de încetare a focului.
Războiul a izbucnit după ce Hamas a atacat sudul Israelului, în octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând 251 de ostatici. Războiul de represalii al Israelului în Gaza a ucis peste 57.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă. Majoritatea populaţiei din Gaza a fost strămutată de război, s-a declanşat o criză umanitară, iar o mare parte a teritoriului este în ruine.