Bihor: Aproape 70 de cazuri de gastroenterocolită acută cu norovirus, din care 66 la copii, în unităţi preşcolare

Aproape 70 de cazuri de gastroenterocolită cu norovirus, la 66 de copii şi trei adulţi, au fost identificate miercuri în trei unităţi preşcolare din judeţ, a informat miercuri DSP Bihor.

Purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, a declarat miercuri, pentru AGERPRRS, că formele de îmbolnăvire sunt uşoare (51 cazuri) şi medii (18 cazuri) şi nu există forme grave de îmbolnăvire. Conform datelor actualizate la data de 18.09.2024 privind focarele în colectivitate în cele trei unităţi din judeţul Bihor sunt un total de 69 cazuri din care 66 cazuri la copii şi 3 la adulţi.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a informat miercuri că cele trei focare de gastroenterocolită acută cu Norovirus, anunţate fără denumire marţi, se găsesc în două grădiniţe din Oradea şi o creşă din comuna Sîntandrei, anume: la Grădiniţa nr. 30 Oradea, sunt în total 29 cazuri din care 27 la copii şi 2 educatoare. La Grădiniţa Szent Laszlo Oradea sunt 13 cazuri doar la copii, respectiv la Creşa Sântandrei sunt în total 27 cazuri din care 26 copii şi 1 adult (îngrijitoare).

Copiii, dar şi adulţii au acuzat greţuri, vărsături, scaune diareice, iar unii dintre ei şi febră, astfel că iniţial medicii au suspectat o toxiinfecţie alimentară. Analizele efectuate la cererea DSP într-un laborator privat din Oradea au evidenţiat prezenţa noroviruslui sau „Virusul Norwalk”, foarte contagios.

„Infecţia cu norovirus este o boală infecto-contagioasă virală, extrem de contagioasă care provoacă gastroenterită acută. Norovirusul sau „Virusul Norwalk” face parte din familia Caliciviridae având o diversitate deosebită din punct de vedere genetic şi antigenic. Există 7 genogrupuri cunoscute de norovirus, genogrupurile I, II şi IV fiind responsabile pentru marea majoritatea a cazurilor, la om. Norovirusul este un agent patogen întâlnit frecvent în cazurile de enterocolită la copii. Cu toate acestea, sunt afectaţi şi adulţii, persoanele imunodeprimate, bolnavii cronici şi persoanele vârstnice, reprezentând categorii cu risc ridicat de manifestări severe”, a informat Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

DSP Bihor a luat o serie de măsuri privind intrarea în focare a echipelor formate din medic epidemiolog şi medici inspectori, s-a dispus izolarea cazurilor, investigarea etiologică, tratamentul simptomatic sau patogenic al cazurilor, educaţie sanitară, raportarea cazurilor, triaj epidemiologic zilnic copii/personal, dezinfecţia sectoarelor afectate.

De asemenea, au fost asigurate produsele biocide în fiecare sală de curs şi spaţiu sanitar pentru dezinfecţia mâinilor, asigurarea asistenţei medicale de supraveghere în unităţile preşcolare, informarea UPU/CPU despre posibilitatea prezentării copiilor din diverse colectivităţi cu simptomatologie similară cu obligativitatea raportării focarelor la DSP Bihor şi investigarea lor etiologică.

Conducerea DSP Bihor a transmis o informare succintă cu măsuri în focar şi măsuri de prevenire către toate colectivităţile prin DASO şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, precum şi un comunicat de presă cu date despre Norovirus şi măsuri de prevenire şi control ale infecţiei. AGERPRES/(AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

Ministerul Finanţelor propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investiţiile în activităţi de cercetare-dezvoltare

Claudiu Târziu (AUR): Eu vă garantez că Diana Şoşoacă nu va intra în Parlament. A fost ajutată să intre în Parlamentul European de către cei de la guvernare, în special de PSD / Nici partidul lui Terheş nu va intra în Parlament