Bilanţul cutremurului din Tibet a ajuns la 126 de morţi şi peste 180 de răniţi. Au urmat zeci de replici în câteva ore. Salvatorii caută supravieţuitori în condiţii de temperaturi scăzute

Cel puţin 126 de persoane au fost ucise, iar alte 188 au fost rănite, după ce un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,1, produs la o adâncime de numai 10 km, conform estimărilor USGS, a lovit poalele munţilor Himalaya marţi, în jurul orei locale 09:00, arată cel mai recent bilanţ apărut în presa de stat chineză, relatează BBC.

Seismul major a avariat peste 1.000 de clădiri într-o regiune izolată din Tibet, în apropiere de Everest. Mass-media chineză de stat a raportat o magnitudine puţin mai mică, de 6,8.

Peste 40 de replici s-au produs în primele ore care au urmat cutremurului iniţial.

A fost lansată o operaţiune de salvare pe scară largă, dar eventualii supravieţuitori se confruntă cu un nou risc – temperaturile urmau să scadă până la minus 16 grade Celsius peste noapte.

Cutremurele sunt frecvente în regiune, care se află pe o falie geologică majoră, însă cel de marţi a fost unul dintre cele mai mortale din China în ultimii ani. Seismul a fost resimţit şi în Nepal şi în unele părţi ale Indiei, care se învecinează cu Tibetul.

Videoclipuri publicate de televiziunea de stat chineză CCTV au arătat case distruse şi clădiri prăbuşite în oraşul sfânt Shigatse din Tibet, cu salvatori umblând printre grămezi de moloz şi împărţind pături groase localnicilor. Temperaturile din comitatul Tingri, situat în apropierea epicentrului cutremurului, la poalele nordice ale munţilor Himalaya, erau deja de minus 8 grade Celsius înainte de căderea nopţii, potrivit Administraţiei meteorologice chineze.

Sangji Dangzhi – al cărui supermarket a fost avariat în urma cutremurului – a declarat că pagubele produse locuinţelor au fost mari. „Aici, casele sunt făcute din pământ, aşa că atunci când a venit cutremurul, multe case s-au prăbuşit”, a declarat telefonic pentru AFP bărbatul în vârstă de 34 de ani, adăugând că ambulanţele au transportat toată ziua oameni la spital.

Un rezident al unui hotel din Shigatse a declarat pentru agenţia de presă chineză Fengmian News că a fost trezit de un val de zguduituri. „Am simţit că până şi patul a fost săltat”, a spus el, adăugând că a ştiut imediat că a fost un cutremur, deoarece Tibetul s-a confruntat recent cu mai multe seisme mai mici.

Atât energia electrică, cât şi apa din regiune au fost întrerupte.

Situat la poalele muntelui Everest, care separă Nepalul de China, ţinutul Tingri este o bază populară pentru alpiniştii care se pregătesc să urce pe cel mai înalt vârf din lume. Tururile de vizitare a Everestului în Tingri, programate iniţial pentru marţi dimineaţa, au fost anulate, a declarat presei locale un membru al personalului din turism, adăugând că zona de vizitare a fost complet închisă. În zona de vizitare se aflau trei vizitatori, care au fost mutaţi cu toţii într-o zonă exterioară pentru siguranţă, au mai spus aceştia.

Regiunea Shigatse, cu o populaţie de 800.000 de locuitori, este locul tradiţional al lui Panchen Lama, o figură-cheie a budismului tibetan a cărui autoritate spirituală este a doua după Dalai Lama. Liderul spiritual exilat a declarat că a fost profund întristat de vestea cutremurului. „Îmi adresez rugăciunile pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi îmi exprim dorinţa de însănătoşire rapidă pentru toţi cei care au fost răniţi”, a afirmat Dalai Lama într-o declaraţie.

În 2015, un cutremur cu magnitudinea 7,8 în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a ucis aproape 9.000 de persoane şi a rănit peste 20.000. Cutremurele de marţi dimineaţă, care i-au făcut pe mulţi locuitori din Kathmandu să iasă în fugă din casele lor, au readus aminte de acel dezastru mortal.

SUA ar putea utiliza forța pentru a obține Groenlanda și Canalul Panama – Noi declarații belicoase de la Donald Trump

Explozia Cybertruck Tesla din Las Vegas: Suspectul a folosit IA generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul