Bilanţul exploziei în mina iraniană Tabas creşte la 50 de morţi şi 20 de răniţi. Trei zile de doliu în provincia Khorassanul de Sud

Peste 50 de persoane au murit, iar alte 20 au fost ucise într-o explozie la o mină mine de cărbune în estul Iranului, cauzată de o scurgere de metan, anunţă autorităţile, relatează AFP.

”Numărul muncitorilor ucişi a crescut la 51, iar al răniţilor la 20” în acest accident care a avut loc sâmbătă seara în Mina Tabas, în provincia Khorassanul de Sud, a anunţat duminică agenţia oficială iraniană de presă Irna.

El a fost cauzat de o scurgere de metan, care a antrenat o explozie în două blocuri ale minei, în care se aflau aproximativ 70 de angajaţi, potrivit agenţiei.

Guvernatorul provinciei Javad Ghenaat a anunţat la televiziunea de stat că echipe de salvatori acţionau la mai multe ore după dramă să salveze persoane blocate.

Liderul surpem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a transmis condoleanţe familiilor victimelor după acest ”incident trist” şi a cerut autorităţilor ”să facă tot ceea ce pot pentru a salva” minerii blocaţi, potrivit unui mesaj publicat de Irna.

Ministrul de Interne Eskandar Momeni, care s-a dus la faţa locului, a precizat la televizune că operaţiunea de salvare ”ar putea dura până mâine”, luni.

PREŞEDINTELE ORDONĂ O ANCHETĂ

Televizunea de stat a difuzat imagini cu ambulanţe şi elicoptere care transportau răniţi către spitale din provincie.

Imagini postate online de Irna surprind corpuri ale unor victime, în ţinută de muncă, evacuate din instalaţie cu cărucioare miniere.

Înainte de a pleca la Adunarea Generală a ONU, la New York, preşedintele Massoud Pezeshkian a ordonat o anchetă.

”Am aflat, din nefericire, că un accident a avut loc într-una dintre minele de cărbune de la Tabas şi că un număr dintre compatrioţii noştri şi-au pierdut viaţa. Le prezinte condoleanţele mele famiilor lor”, a subliniat el.

Guvernatorul local a decretat ”trei zile de doliu în provincie începând de luni”, potrivit Irna.

”ACUMULARE DE GAZ”

Primvicepreşedintele Mohammad Reza Aref a discutat cu membri ai Cabinetului, pentru a asigura o ”urmărire de urgenţă” şi o susţinere răniţilor şi famiilor victimelor, potrivit Irna.

Operaţiunile de căutare şi salvare au fost complicate de ”acumularea de gaz în mină”, a anunţat procurorul local, Ali Nesaei.

”În preznrt, prioritatea noastră este de a ajuta răniţii să de a elibera persoanele blocate între dărâmături”, a declarat el, citat de irna.

”Neglijenţa şi vina celor responsabili vor fi abordate” ulterior, a anunţat procurorul.

Anul trecut, o explozie într-o mină de cărbune la Damghan (nord) s-a soldat cu şase morţi, probabil în urma unei scurgeri de metan, potrivit presei locale.

În mai 2021, doi mineri au murit în urma surpării aceleiaşi instalaţii.

În 2017, o explozie a ucis 43 de mineri la Azad Shahr şi a înfruriat autorităţile.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită amânarea Directivei UE privind tratarea apelor urbane reziduale, care poate duce la dispariţia unor medicamente esenţiale

CFR Călători: Deranjament în circulaţia trenurilor pe sectorul feroviar Sighişoara – Braşov / Traficul este întrerupt