Biro Rozalia (UDMR): Suntem o ţară pe loc fruntaş la populaţia în mediul rural; să ne valorizăm femeile

Un procent de 46% din populaţia României trăieşte în mediul rural, unde femeile au un rol crucial în dezvoltarea economică, în sănătatea şi bunăstarea familiilor, dar care ar trebui sprijinite prin politici publice adecvate, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, deputata UDMR Biro Rozalia, lidera femeilor din uniune, dar şi lidera femeilor din EPPWomen.

„Ziua mondială a femeilor din mediul rural (15 octombrie) ne obligă să analizăm situaţia acestora şi să o punem în atenţia publică, pentru a înţelege problemele cu care se confruntă. Va trebui să folosim instrumentele atât legislative, cât şi formatoare de mentalitate, de discurs social şi aşa mai departe pentru a reduce şi a elimina în totalitate acea discriminare, la pătrat!, cu care se confruntă femeile din mediul rural. Trebuie să conştientizăm faptul că glasul lor aproape nu se poate auzi în dimensiunea socială, pentru că mai auzim glasul fermierilor, al producătorilor, dar separat al femeilor, şi trebuie să asigurăm o posibilitate ca, din rândul lor, acele doamne lideri care îşi asumă acest rol să poată fi factorii determinanţi pentru elaborarea strategiilor necesare pentru reducerea acestei discriminări”, a declarat Biro Rozalia.

Această zi, sărbătorită din anul 2008, are menirea a sublinia „rolul crucial” al femeii din rural în dezvoltarea economică, în sănătatea şi bunăstarea familiilor, în asigurarea securităţii alimentare.

Potrivit deputatului, la nivel mondial, forţa de muncă rurală reprezintă 25% din populaţia totală şi aproximativ 43% din forţa de muncă în ţările în curs de dezvoltare. Femeile deţin doar 15% din terenurile agricole, în condiţiile în care ele reprezintă 50% din forţa de muncă din agricultură. Evident, au salarii mai mici, venituri mai mici, pensii mai mici.

În România, 46% din populaţie trăieşte în mediul rural, adică peste 5 milioane de persoane din populaţia de 19,54 milioane a ţării, din care 51,5% sunt femei, adică 9.808.000, din care 50% sunt în mediul rural.

„Suntem o ţară pe loc fruntaş în ceea ce priveşte populaţia în mediul rural. Din populaţia totală a României, 46% trăieşte la ţară. Având în vedere bogăţia geografică şi naturală de care dispunem, având în vedere că am putut păstra 46% populaţie în mediul rural, ar trebui să învingă raţiunea şi să conştientizăm faptul că avem o valoare la care nu suntem atenţi, pe care nu o sprijinim şi avem politici prin care, practic, împingem populaţia către mediul urban”, a precizat Biro.

Situaţia actuală din România, caracteristică de altfel şi pentru alte ţări din UE, arată că există o cantitate uriaşă de muncă necuantificată şi necuantificabilă: muncile casnice, îngrijirea membrilor de familie, gestionarea terenurilor şi a resurselor (îngrijirea animalelor, culturile vegetale etc), pregătirea familiei pentru rezistenţa la provocări şi altele.

„Sărăcia este, din păcate, multidimensională, în această categorie”, a punctat Biro.

Provocările majore cu care se confruntă femeile din rural sunt: acces limitat la educaţie, acces limitat la o mare diversitate de servicii – de consiliere, de sănătate, acces limitat la resurse, la pieţe şi la credite.

Deputata Biro Rozalia a menţionat că promovarea producătorilor locali, care lucrează în general terenuri sub zece hectare, este o datorie a societăţii, în general, a presei, pentru a susţine agricultura proprie a ţării.

„Trebuie să conştientizăm valorile pe care le avem. Din păcate, această comunitate a femeilor din rural are un glas mult mai slab în ce înseamnă elaborarea de politici publice, politici naţionale sau locale, decât au restul cetăţenilor români. Limitele sunt mult mai apăsătoare asupra femeilor din rural, pentru că sistemul de valori nu permite mişcarea din familie, au îndatoriri casnice, îngrijirea rudelor etc,” a spus Biro.

La capitolul „ce se poate face”, deputata a amintit că există mai multe asociaţii şi reţele atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional, un proiect important, cu zece ţări membre, inclusiv România, fiind FLIARA – Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas, de acţiune, de cercetare şi inovare, finanţat de Comisia Europeană pe o durată de 3 ani în cadrul programului Orizont Europa.

„Acest proiect are ca obiectiv identificarea femeilor care inovează sustenabil în mediul rural şi asigurarea unor consilieri de a deveni lideri ai femeilor din rural. Acesta va fi şi un obiectiv principal al Organizaţiei de femei a UDMR în anul viitor. Ca şi schimbarea legislaţiei aferentă la nevoile identificate. Am lucrat pentru reducerea şi prevenirea violenţei domestice, pentru că, din păcate, violenţa domestică este mult mai ridicată în mediul rural”, a spus Biro.

Din cauza violenţei domestice, în anul 2020 s-au înregistrat 72 de decese, dintre care 26 în urban şi 46 în rural, iar în anul 2021, numărul lor a fost de 67, dintre care 26 în urban şi 39 în rural. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Frații Pavăl dau o nouă lovitură – Achiziție de 2,9 milioane de euro în ultimul județ fără magazin Dedeman

Ciucă: E nevoie de o decizie politică prin care să se finalizeze demersurile tehnice privind aderarea completă la Schengen