Biserica Anglicană, zguduită de scandalurile sexuale

Cei aproape 500 de membri ai sinodului general, care se reuneşte de două sau de trei ori pe an pentru a decide cu privire la chestiuni legate de doctrina şi politica Bisericii Anglicane, urmează să voteze cu privire la o modificare a regulilor.

„Sunt profund consternat de eşecurile noastre”, a declarat arhiepiscopul Stephen Cottrell, care asigură interimatul la conducerea Bisericii Anglicane după plecarea lui Justin Welby, care a fost constrâns să demisioneze, în noiembrie, din cauza modului în care a gestionat un caz de pedocriminalitate.

Biserica Anglicană este biserica-mamă a „comuniunii anglicane” la nivel mondial.

„Victimele şi supravieţuitorii agresiunilor, precum şi toţi cei care au fost vătămaţi de Biserică, au aşteptat prea mult timp pentru o reală tragere la răspundere. Este de înţeles că mulţi dintre ei nu mai au răbdare. Trebuie să răspundem, în acest sinod, prin acţiuni, nu doar prin cuvinte”, a adăugat Stephen Cottrell.

Marţi, membrii sinodului trebuie să analizeze noi măsuri menite să ţină cont de concluziile unui raport zdrobitor privind eşecurile Bisericii Anglicane, care a condus la demisia lui Justin Welby.

Raportul a concluzionat că acesta nu a raportat imediat autorităţilor cazul unui bărbat asociat Bisericii Anglicane, care a agresat peste 130 de copii şi tineri pe parcursul mai multor decenii, în Regatul Unit, Zimbabwe şi Africa de Sud. Acest avocat, John Smyth, care a organizat tabere pentru tineri, a murit în 2018 în Africa de Sud, fără a fi inculpat vreodată.

„Ne confruntăm cu momentul adevărului”, a declarat duminică pentru Sky News episcopul de Stepney, Joanne Grenfell, responsabilă cu politicile de protecţie şi siguranţă în cadrul Bisericii Anglicane şi care răspunde de propunerea de reformă.

Referindu-se la „problemele de încredere” cu care se confruntă Biserica, ea a dat asigurări că „nu va accepta muşamalizări” în legătură cu posibile cazuri de agresiune, în special cele care vizează minori.

Sinodul ar urma să se pronunţe în special asupra creării unui organism extern care să monitorizeze gestionarea plângerilor care vizează comportamentul membrilor bisericii.

După demisia lui Justin Welby, Stephen Cottrell s-a aflat, la rândul său, în dificultate, el fiind criticat pentru că a menţinut în funcţie un preot căruia instituţia îi interzisese să rămână singur în prezenţa copiilor, după mai multe cazuri de agresiune sexuală.

În urmă cu două săptămâni, episcopul de Liverpool, John Perumbalath, a demisionat după acuzaţii de hărţuire şi agresiune sexuală, pe care acesta le neagă. Plângerea a făcut obiectul unei anchete a poliţiei, însă nu a fost luată nicio măsură, potrivit Bisericii.

Viitorul arhiepiscop de Canterbury, liderul religios al Bisericii Anglicane, va fi desemnat de regele Charles al III-lea după un lung proces de selecţie. Numele său nu este de aşteptat să fie cunoscut până în toamnă.

Șefa Comisiei Europene a răbufnit după taxele impuse de Trump: ‘Sunt nejustificate! Nu vor rămâne fără răspuns!’

Carlo Ancelotti anunță cine va câștiga Liga Campionilor: ‘Este cel mai dificil meci pe care îl puteam avea’