Blocaj de proporții colosale, din cauza lui Donald Trump: Mașinile destinate americanilor zac în porturile din Europa

#image_title

Potrivit datelor oficiale, în primele şase luni din 2025, exporturile de autoturisme şi camionete noi către SUA au scăzut cu 15,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea s-a accentuat în luna mai, la o lună după ce Trump a anunţat introducerea tarifelor sub titulatura ”ziua eliberării”.

Exporturile de camioane şi utilaje grele – categorie care include tractoare şi vehicule de construcţii – au scăzut cu 31,5%. Aceste echipamente pot depăşi preţul de 100.000 de dolari, iar tariful de 25% impus de SUA a făcut ca transportul lor să devină neprofitabil.

Portul a transportat peste 3 milioane de vehicule la nivel global în 2024. Totuşi, ”perspectivele pentru a doua jumătate a anului rămân incerte”, au transmis oficialii portului într-un comunicat, subliniind că totul depinde de posibilitatea încheierii unui acord comercial între SUA şi UE până la 1 august.

Constructori auto europeni, precum Volkswagen şi Volvo, sperau la un acord până la expirarea termenului iniţial fixat de Trump, însă negocierile nu au dus la niciun rezultat concret. Înainte de mandatul lui Trump, exporturile auto către SUA erau taxate cu 2,5%, dar din aprilie, tariful a crescut cu încă 25%, ceea ce a dus la o majorare substanţială a preţului final al unei maşini de familie pe piaţa americană.

”Impactul tarifelor a fost un şoc instantaneu. Spre deosebire de Brexit sau pandemie, unde au existat valuri de adaptare, aici acţiunea a fost bruscă şi severă, chiar dacă fusese anticipată în discursurile politice”, a declarat Justin Atkin, reprezentantul pentru Regatul Unit şi Irlanda al portului Anvers-Bruges.

Portul nu a oferit un număr exact al vehiculelor blocate, însă a precizat că este vorba de mii de unităţi. În plus, sunt semne că tot mai multe automobile chineze sunt depozitate în port, un posibil semn al redirecţionării fluxurilor comerciale în contextul tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington.

În paralel, problemele din Marea Roşie, precum şi dimensiunile tot mai mari ale navelor din flota globală, au dus la întârzieri în descărcarea containerelor – media de staţionare a crescut la opt zile, faţă de cinci în mod normal.

SUA reprezintă al doilea cel mai important partener comercial pentru portul Anvers-Bruges, după Regatul Unit. Există indicii că şi exportatorii americani grăbesc livrările, anticipând posibile măsuri de retorsiune din partea UE. În prima jumătate a anului, volumul importurilor din SUA a crescut cu 17%, în special pe fondul livrărilor mai mari de gaze naturale lichefiate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alertă în Prahova: Bacteria pseudomonas aeruginosa, descoperită în apa de la Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti

Orașul invizibil de pe hartă: locul unde o întreagă comunitate trăiește sub pământ