Boala care pune pe jar tot mai mulți părinți: Au explodat cazurile de copii care suferă de această afecțiune în ultimii ani

Cercetarea, care a analizat date medicale de la peste cinci milioane de tineri din 50 de țări, arată că proporția celor au afecțiuni oculare s-a triplat în doar trei decenii, notează BBC.

Potrivit studiului, prevalența miopiei a crescut de la 24% în perioada 1990-2000 la un îngrijorător 36% în anii 2020-2023. Asta înseamnă că, în prezent, un copil din trei suferă de miopie. Cercetătorii subliniază că această creștere a fost deosebit de pronunțată în timpul pandemiei de COVID-19.

Experții atribuie evoluția îngrijorătoare mai multor factori, printre care timpul excesiv petrecut în fața ecranelor, în detrimentul activităților în aer liber, începerea școlii la o vârstă fragedă în unele țări, ceea ce implică o solicitare vizuală intensă de la o vârstă mică și predispoziția genetică, copiii cu părinți miopi având un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Studiul relevă și disparități geografice semnificative. Țările asiatice prezintă cele mai ridicate rate de miopie, cu Japonia în frunte (85% dintre copii afectați), urmată de Coreea de Sud (73%) și China (peste 40%). În contrast, țări precum Paraguay și Uganda au rate de doar 1%.

Pentru a combate aceste probleme, cercetătorii recomandă petrecerea a cel puțin două ore pe zi în aer liber pentru copiii cu vârste între 7 și 9 ani, programarea unui examen oftalmologic pentru copiii cu vârste între 7 și 10 ani și limitarea timpului petrecut în fața ecranelor.

„Dacă nu luăm măsuri, estimăm că până în 2050, unul din doi copii ar putea suferi de miopie”, avertizează autorii studiului. Această perspectivă subliniază necesitatea urgentă a unor intervenții preventive și a unei conștientizări sporite în rândul părinților și educatorilor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Handbal feminin: Ungaria – România, scor 37-28, în meci amical la Tatabánya

Cine ar putea să fie succesorul lui Nasrallah la șefia Hezbollah