Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.
„Viziunea mea, în calitate de preşedinte al Autorităţii, a fost să transform instituţia într-un pilon esenţial al securităţii alimentare şi al competitivităţii economice a României pe pieţele internaţionale. Mi-am propus să întăresc capacitatea ANSVSA de a reglementa şi coordona eficient toate activităţile din lanţul alimentar, de la producţia materiilor prime până la consumator, asigurându-ne că produsele româneşti respectă cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. (…). Printre acţiunile strategice prioritare pe care le-am întreprins se numără extinderea accesului pe pieţe externe şi crearea de oportunităţi pentru producătorii locali. Am pus accentul pe deschiderea de noi pieţe de desfacere şi pe creşterea competitivităţii companiilor româneşti, înţelegând că dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea noastră de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale. Sincronizarea noastră cu ceilalţi actori implicaţi a fost esenţială pentru sprijinirea comerţului internaţional, prin deschiderea unor noi pieţe externe, precum Maroc, Algeria, Turcia, Qatar, Azerbaidjan, Capul Verde, Kenya, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Israel şi SUA. Au fost consolidate noi cooperări bilaterale, am menţinut un dialog continuu şi un schimb de bune practici cu omologii de pretutindeni şi am urmărit interesele producătorilor locali, companii solide care merită toată susţinerea noastră. Am făcut paşi importanţi pentru ca aceştia să aibă o vizibilitate crescută pe piaţa globală”, a transmis Alexandru Bociu, la un eveniment de celebrare a 20 de activate a ANSVSA.
Acesta a precizat că alături de cele 42 de Direcţii Sanitare Veterinare şi cele 3 institute (Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar), Autoritatea îşi reafirmă angajamentul de a intensifica un control eficient şi de a-şi consolida capacităţile analitice.
De asemenea, preşedintele ANSVSA a transmis că proiectul de dezvoltare a unui sistem informatic digitalizat în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu o valoare a investiţiei de circa 20 de milioane de euro din fonduri europene, a primit aviz pozitiv, acesta fiind un pas esenţial al procesului de achiziţie publică.
„Prin implementarea acestui proiect, sperăm astfel să ne eficientizăm activităţile şi să utilizăm resursa umană acolo unde este cu adevărat nevoie”, a adăugat el.
În opinia sa, „comunicarea corectă şi eficientă” este extrem de importantă, în contextul în care subiectele legate de alimentaţie sunt de multe ori „învăluite în controverse şi zgomot de fundal”.
„Drumul nostru nu este, însă, lipsit de provocări. Într-un context în care subiectele legate de alimentaţie sunt adesea învăluite în controverse şi zgomot de fundal, comunicarea corectă şi eficientă devine nu doar o necesitate, ci o adevărată responsabilitate. Ea reflectă înţelegerea noastră profundă a rolului vital pe care îl jucăm, fiind conştienţi de imensa responsabilitate care ne revine, nu doar pentru sănătatea publică, cât şi pentru consolidarea încrederii cetăţenilor în siguranţa alimentelor pe care le consumă. Afirm cu toată convingerea că sunt adeptul dialogului deschis, al consultării şi colaborării cu operatorii economici, cu mediul academic, cu organizaţiile nonguvernamentale, cu toţi cei care doresc să ne sprijine. Vă asigur că, respectând cadrul legal, vom oferi, la rândul nostru, sprijinul necesar pentru a atinge un ţel comun: protejarea sănătăţii şi a intereselor cetăţenilor”, a mai spus şeful ANSVSA.
Nu în ultimul rând, Bociu l-a citat pe omul de ştiinţă francez, pionier în domeniul microbiologiei, Louis Pasteur, pentru a arăta importanţa profesiei de medic veterinar.
„Sunt mândru, atât în calitatea mea de medic veterinar, cât şi în cea de conducător al acestei instituţii, că fac parte din acest corp profesional nobil, despre care marele Louis Pasteur spunea: „Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.” Aceste cuvinte ne reamintesc misiunea noastră fundamentală, aceea de a proteja nu doar animalele, ci şi sănătatea publică şi bunăstarea întregii societăţi. Mândria de a face parte din acest domeniu este o sursă constantă de inspiraţie şi motivaţie pentru noi toţi”, a subliniat el.
Potrivit sursei citate, necesitatea înfiinţării acestei structuri guvernamentale, independente şi autonome, a rezultat în urma recomandărilor Uniunii Europene, exprimate în cadrul Regulamentului 178/2002.
Parcursul instituţiei începe din 2003, când în urma recomandărilor Uniunii Europene şi cu sprijinul acesteia, printr-un program PHARE, se înfiinţează Agenţia Română pentru Siguranţa Alimentelor. Aceasta se uneşte ulterior cu Agenţia Naţională Sanitară Veterinară, formându-se prin OG 42/2004, Agenţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ulterior, prin apariţia Legii 215/2004, instituţia se transformă în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
ANSVSA, în calitate sa de autoritate naţională de reglementare în domeniul veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, este structura de contact cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi reprezintă Punctul Naţional de Contact pentru Codex Alimentarius. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO