Boloş, întrebat ce proiecte vor fi scoase din PNRR: Dacă aş spune acum, când procesul de renegociere nu este finalizat, aş face un mare rău României/ Termenul de 31 august 2026 de la sine vorbeşte că trebuie să te uiţi la progresul fizic al investiţiilor

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că nu poate discuta, atât timp cât se renegociază Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), la ce proiecte ar urma să renunţe România în urma negocierilor cu Comisia Europeană. ”Dacă v-aş spune acum, când procesul de renegociere nu este finalizat, aş face un mare rău României şi atunci trebuie să avem răbdarea necesară pentru ca să închidem renegocierea”, argumentează ministrul. Boloş subliniază însă că un criteriu este stadiul fizic al proiectelor, cel mai important find ca acestea să poată fi finalizate până în vara anului viitor.

Întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, ce proiecte de investiţii prevăzute iniţial pentru a fi finanţate prin PNRR ar urma a fi scoase din plan în urma renegocierilor cu Comisia Europeană, Marcel Boloş a răspuns că nu poate numi, cât timp încă se negociază, un anumit proiect sau altul.

 
”Eu zic să aşteptăm un pic până definitivăm lista cu Comisia Europeană. Dacă v-aş spune acum, când procesul de renegociere nu este finalizat, aş face un mare rău României şi atunci trebuie să avem răbdarea necesară pentru ca să închidem renegocierea şi vă stau la dispoziţie cu ceea ce a rămas ca şi investiţii în PNRR, detaliat pe fiecare coordonator de reformă şi investiţie, dar cred că la această oră trebuie să definitivăm renegocierea pentru a nu bulversa acest interes major pe care îl avem, ca România să nu piardă nici un euro din bugetul care i-a fost alocat”, a afirmat ministrul Proiectelor Europene. 

 
El a amintit însă că stadiul fizic al implementării proiectelor este unul foarte important, oficialii europeni ţinând ca acestea să fie finalizate la termenul stabilit, şi anume în vara anului viitor.
 
”Avem un criteriu foarte important pe care îl urmăreşte Comisia Europeană, ca investiţiile să fie finalizate până pe 31 august 2026. Acest criteriu de la sine vorbeşte că trebuie să te uiţi la progresul fizic pe care îl au investiţiile şi să le scoatem, adică să le înlocuim, pentru că miza noastră nu este să scoatem investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să nu punem nimic la loc. Asta ar însemna pierdere”, a mai afirmat Marcel Boloş. 
 
El a subliniat importanţa mobilizării tuturor instituţiilor şi entităţilor implicate în derularea proiectelor finanţate prin PNRR.
 
”Cu o asemenea oportunitate istorică, România nu se mai întâlneşte. Gândiţi-vă doar că, începând cu data de 1 septembrie 2026, rămânem fără o importantă sursă de 28 de miliarde de euro, adică perioada aceasta în care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca să implementăm investiţiile şi să absorbim banii, nu se mai întoarce şi spun destul de răspicat acest lucru, pentru că fără cele 28 de miliarde şi cu noua Politică de Coeziune restructurată, nu mai avem un asemenea buget consistent pentru investiţii, de 75 de miliarde de euro. Şi de aceea îndemnul meu este ca să avem toate mecanismele guvernamentale, instituţionale, coordonatorii de reformă să fie sprijiniţi, beneficiarii să se mobilizeze, pentru ca să nu pierdem oportunitatea istorică de dezvoltarea ţării”, a mai declarat Marcel Boloş.

Sorin Grindeanu: Apropo de linii roşii, PSD-ul nu va accepta să se treacă o linie roşie legată de investiţiile în infrastructură / În acest moment, în România sunt aproape 800 de km în lucru, ne aflăm la 1300-1400 de km, daţi în circulaţie

Trump şi diplomaţia de tip „Hunger Games”. Ce lideri s-au descurcat cel mai bine în Biroul Oval? – analiză CNN