Breaking – Cutremur în fotbalul românesc: AMFB a fost radiată la Tribunal – O serie de competiții rămân în aer

Lovitură de teatru în disputa de lungă durată dintre AFC Rapid și Progresul, pe de o parte, și AMFB pe de alta. În urma deciziei publicate de Tribunalul București, Asociația Județeană de Fotbal București, condusă de Marian Lumânare, care coordonează ligile de amatori din Capitală, va fi dizolvată, conform Gsp.ro.

AMFB, radiată la Tribunal: era un fel de FRF pe București

Ce reprezintă, mai exact, AMFB:

În statutul-cadru, AMFB se descrie drept „persoană juridică de drept privat, având drept scop organizarea activității fotbalistice la nivelul județului, cu respectarea statutului și regulamentelor FRF”.

AMFB este membru afiliat FRF, „fiind o structură sportivă de interes local, persoană juridică de drept privat, având drept scop organizarea, coordonarea si controlul activității fotbalistice în municipiul București, cu excepția competițiilor organizate de FRF și/sau LPF, singura autorizată în acest scop în teritoriul său de competență, conform Legii Educației Fizice și Sportului nr. 69/2000 și Statului FRF”.

În cadrul aceluiași document se specifică faptul că „scopul AMFB îl constituie dezvoltarea constantă a practicării jocului de fotbal și promovarea, coordonarea și controlul acestuia pe teritoriul municipiului București, până la nivelul Ligii a IV-a inclusiv”.

E o decizie ce-ar putea avea repercusiuni în perioada următoare, în deja celebrele dosare în care Ștefan Popescu, președintele FR Pescuit Sportiv, solicită dizolvarea tuturor federațiilor sportive din România, dar și a COSR-ului, pe motiv că s-ar afla în ilegalitate.

Foarte important de menționat. Lasfârșitul lui 2023, a fost emis celebrul Recurs în Interesul Legii (RIL) la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). E documentul care arată că federațiile au OBLIGAȚIA de a înregistra la Tribunal orice modificare de act constitutiv și la nivelul membrilor afiliați. Prevederea se aplică și retroactiv.

Din 2002, FRF n-a mai operat niciun demers de înregistrare în Registrul Federațiilor de la TMB în ceea ce privește afilierile/dezafilierile și nici modificările structurilor de conducere!

Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că admite cererea principală formulată de petenta ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB RAPID BUCUREŞTI, precum şi cererea accesorie formulată în favoarea acestei părţi de către Asociaţia Fotbal Club Progresul Bucureşti, aceasta din urmă fiind utilă admiterii cererii principale. Respinge, ce neîntemeiată, cererea de intervenţie accesorie formulată de către Fotbal Club Rapid 1923 SA în favoarea intimatei.

Dispune radierea intimatei Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti din Registrul asociaţiilor ţinut la instanţă. Numeşte în calitate de lichidator al intimatei pe CAPITAL EXPERT IPURL. Ia act că apelanta nu a solicitat cheltuieli de judecată în apel. Pronunţată astăzi, 26.09.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei tribunalului.

 

– Decizia de pe portal.just.ro

Dinamo Bucureşti – Team Strasbourg, scor 13-15, în primul meci din preliminariile LEN Euro Cup

Fotbal: PAOK Salonic, învinsă de Galatasaray cu 3-1, în Europa League