Brigada lui Ramzan Kadîrov dezmembrează ‘bijuteria’ industriei ucrainene: modul în care se îmbobățesc aliații liderului Ceceniei în Ucraina (WSJ)

În orașul Mariupol ocupat de ruși (regiunea Donețk), forțele Moscovei au tăiat structurile fabricii de fier și oțel Illich pentru fier vechi

„Ruslan Geremeyev și Vakhit Geremeev, șeful adjunct al Ministerului Construcțiilor și Locuințelor din Cecenia, sunt rude ale senatorului Suleiman Geremeev, un aliat al lui Kadîrov. Fiul său, Valid, a primit jumătate din acțiunile Mariupol Illich Iron and Steel Works LLC, care controlează acum fabrica.

Se remarcă faptul că jaful este în plină desfășurare. Camioanele cu produse laminate părăsesc adesea sediul fabricii și se îndreaptă spre Rusia. Rușii au dezmembrat și transportat în Rusia o linie de producție în valoare de 220 de milioane de dolari, care a fost instalată cu puțin timp înainte de marele război.

Intrarea oțelăriei Ilyich este împodobită cu un portret al lui Kadyrov și cu logo-ul miliției sale cecene, potrivit unei poze văzute de Wall Street Journal”, arată sursa citată.

În martie, autoritățile susținute de Rusia au declarat că 130 000 de tone de subproduse de fier, în valoare potențială de 16 milioane de dolari, au fost expediate din uzină în ultimele șase luni. Metinvest, fostul proprietar al Ilyich, a declarat că „ocupanții uzinei au dezmembrat, de asemenea, o linie de producție în valoare de 220 de milioane de dolari care fusese instalată chiar înainte de război și au trimis-o în Rusia”.

În numeroase videoclipuri postate online, luptătorii ceceni din Mariupol, inclusiv băieții adolescenți ai lui Kadyrov, au revendicat părți mari ale orașului, transmite analiștii ruși.

Ascensiunea lui Kadîrov

Favoarea lui Kadîrov față de Kremlin a crescut anul trecut după ce principalul său rival, Evgheni Prigojin, fondatorul forței de mercenari Wagner, a criticat comandamentul superior al armatei ruse și a lansat o rebeliune eșuată în iunie 2023. Prigozhin a murit într-un accident de avion două luni mai târziu, aparent vizat de Kremlin.

Un nou remediu pentru mahmureală a fost descoperit de cercetători: Eliberează endorfine, care servesc drept analgezice naturale

Se anunță mișcări periculoase pe piețele financiare: finalul acestei lunii provoca neliniște în rândul investitorilor