Bruxellesul încearcă să oblige companiile UE să dezvăluie contractele de gaze rusești

Companiile ar fi obligate să dezvăluie comisiei și autorităților naționale din domeniul energiei și securității volumul și durata oricăror contracte de gaze deținute cu Rusia, în

conformitate cu regulile care vor fi propuse luna viitoare, potrivit unui document consultat de Financial Times.

„Aceste măsuri ar oferi guvernelor și Comisiei acces la informații relevante privind gazul rusesc care intră în sistemele lor energetice, permițând implementarea unor măsuri specifice și eficiente la nivelul UE și pregătirea unor surse alternative de aprovizionare”, se arată în document.

Comisia a refuzat să comenteze proiectul.

Regulile fac parte dintr-un plan mai amplu care ar ajuta UE să elimine treptat ultimii combustibili rusești din sistemul său până în 2027. Planul include, de asemenea, măsuri comerciale propuse privind importurile de uraniu îmbogățit.

Toate contractele de pe piața spot pentru gaze, care reprezintă aproximativ o treime din importurile UE, ar trebui interzise până la sfârșitul acestui an. O interdicție privind contractele pe termen lung pentru gaze ar trebui să intre în vigoare „cel târziu în 2027”, se arată în document.

Un director executiv din industria gazelor a declarat că documentul este „mai ambițios” decât se aștepta. Deși planul general părea pozitiv, directorul executiv a pus la îndoială temeiul juridic pentru interzicerea contractelor spot sau pe termen lung de gaze.

În ciuda eforturilor de a elimina dependența de combustibilii rusești de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, gazul rusesc reprezintă încă 13% din importurile totale ale UE. Importurile de petrol din Rusia, care au fost în mare parte sancționate, au scăzut la aproximativ 3% din aprovizionarea totală a UE. Înainte de 2022, acestea reprezentau aproximativ 28%.

Cu toate acestea, țări precum Ungaria și Slovacia sunt încă în mare măsură dependente de combustibilii rusești. Petrolul rusesc reprezintă aproximativ 80% din aprovizionarea Ungariei și Slovaciei, care – alături de Bulgaria, Republica Cehă și Finlanda – au nevoie și ele de piese de schimb și combustibili rusești pentru reactoarele lor nucleare civile de tip sovietic.

Comisia a declarat că va solicita statelor membre să furnizeze planuri naționale care să stabilească un calendar și opțiuni pentru diversificarea utilizării combustibililor ruși până la sfârșitul anului 2025.

În ceea ce privește energia nucleară, Comisia a declarat că luna viitoare va introduce și „măsuri comerciale” privind importurile de uraniu îmbogățit pentru a încuraja dezvoltarea „unui lanț valoric al UE și diversificarea treptată a pieței, îndepărtându-se de Rusia”.

De asemenea, a declarat că va îndemna statele membre să elimine treptat aprovizionarea cu combustibil nuclear rusesc, servicii de alimentare cu combustibil și piese de schimb din Rusia și să le înlocuiască cu alternative „complet europene”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Război India Pakistan: Opt civili ucişi în loviturile lansate de armata indiană în Pakistan/ trei civili ucişi în India

India a informat SUA după atacurile lansate în Pakistan (ambasada Indiei la Washington)