Bubuie Balcanii: NATO este îngrijorată de riscul unor violențe în nordul Kosovo

Amiralul Marinei SUA, Stuart B. Munsch, care supraveghează forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo, a declarat că alianța rămâne îngrijorată de riscul unor violențe repetate în nord, scrie mediafax.ro.

„Retorica politică aprinsă ar putea inspira unele forțe neguvernamentale să comită violențe, așa cum s-a întâmplat anul trecut”, a declarat Munsch la Pristina.

„Nu aș spune că se apropie cu siguranță un conflict, cred că există un risc persistent”, a spus el, referindu-se la lipsa de progrese în discuțiile mediate de UE între guvernul din Kosovo și Serbia.

Un ofițer de poliție și trei bărbați înarmați au fost uciși în septembrie 2023, când un grup de atacatori a intrat din Serbia și a atacat poliția în satul Banjska. Cu patru luni înainte, zeci de soldați au fost răniți când protestatari sârbi au atacat forțele de menținere a păcii ale NATO.

Kosovo a acuzat Serbia că se află în spatele atacului de la Banjska, însă Belgradul a negat acuzațiile.

În cadrul dialogului mediat de UE, Kosovo și Serbia poartă discuții de mai bine de un deceniu pentru a-și normaliza relațiile, însă nu s-au înregistrat progrese semnificative.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Scandalul Nordis, prin ochii avocaților – Ce opțiuni mai au cei care și-au pierdut banii în astfel de țepe imobiliare

Liga Naţiunilor: Kosovo s-a impus la Kaunas, 2-1 cu Lituania, în grupa din care face parte şi România