Bucureştiul, printre oraşele cu cele mai mici tarife la apă potabilă din ţară

Capitala României se află pe locul trei în clasamentul oraşelor cu cele mai mici tarife la apă potabilă, cu un preţ de 6,16 lei pentru un metru cub. Cel mai mic tarif este înregistrat în Ploieşti, unde locuitorii plătesc doar 4,76 lei/m³, în timp ce la polul opus se află Buzăul, unde un metru cub de apă costă 10,06 lei fără TVA, potrivit Prima TV.

Preţul apei potabile este influenţat de mai mulţi factori, principalul fiind sursa de provenienţă a apei şi gradul de tratare necesar pentru a deveni potabilă. În acest sens, în ultimii ani, operatorii de apă au realizat investiţii semnificative. În Bucureşti, de exemplu, din anul 2000 până în prezent, s-au investit peste 748 de milioane de euro în infrastructura de apă şi canalizare. Aceste modernizări au condus la o reducere a pierderilor de apă cu peste 84%.

Cele mai mari tarife la apă potabilă sunt în Buzău (10,06 lei/m³), urmat de Bacău (9,88 lei/m³), iar pe locul trei se află Brăila şi Vaslui (9,66 lei/m³). În contrast, datorită automatizării şi utilizării tehnologiilor avansate, operatorii din Bucureşti şi Ploieşti menţin preţuri reduse.

Un locuitor al Capitalei consumă, în medie, 47,5 metri cubi de apă pe an, iar România rămâne una dintre ţările cu cele mai mici tarife din Europa pentru apa de la robinet.

Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Măsuri preventive în Insula Santorini din Grecia, în urma activităţii seismice accentuate

Monica Niculescu şi Sabrina Santamari au părăsit Transylvania Open. Au fost eliminate în primul tur